// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Róth Miksa nyíregyházi alkotásai

150 éve, 1865. december 26-án, Pesten született Róth Miksa. Örömteli, hogy a magyar üvegfestészet és mozaik művészet alkotójaként számon tartott Róthnak több alkotása a városunkban is felfedezhető. Születésének évfordulója alkalmából tisztelegjünk mi is e jeles alkotóművész emléke előtt azzal, hogy sorra vesszük ezeket a műveit.
A sorozat egy korábbi részében már bemutattam a római katolikus társszékesegyház fogadalmi képét, amely a Szent család előtt hódoló Samassa József egri érseket ábrázolja. Ugyanennek a templomnak az orgona karzata fölött látható a Szent Cecíliát ábrázoló üvegfestmény. Róth a zene védőszentjét egy orgonával a kezében álmodta üvegbe.
A Samassa-templombeli munkái után, a Nyírvíz-palota építése során újabb megbízásokat kapott. A Nyírvíz Szabályozó Társulat Széchenyi utcai székházának építési munkálatai 1913 elején kezdődtek és 1914 nyaráig tartottak. A társulat egyik jegyzőkönyvéből kiderül, hogy „pótlólag rendeltetett meg az épület homlokzatán, a két vestibulében (előcsarnok), a főlépcsőházban és a közgyűlési teremben levő díszüveges munka, Róth Miksa budapesti cégénél”. Az épületbe lépve megcsodálhatjuk a palota lépcsőházának színes ablakait, a függőfolyosó ajtóinak és a lift maratott üvegeit. A Széchenyi utca irányából érdemes feltekinteni a kapu feletti, déli oromzatra is, ahol Róth mozaikképei láthatóak (képünkön). Koroknay Gyula így mutatja be az alkotásokat: „Egy férfi és egy női akt, kik az ősfoglalkozásokat szimbolizálják. A férfi vadász-halász, míg a nő ölében a kéve, lába előtt egy kossal a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre utal. Mindkét alak nagyon szép munka. Plasztikusan emelkednek ki az arany háttérből, s finom dekorativitásuk elárulja, hogy kvalitásos munka”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. december 11. 16. o.)

Még több kép... 

Fogadalmi kep

Fogadalmi kép a római katolikus társszékesegyházban

Szent Cecília

Szent Cecília

Nyírvíz 01

A Nyírvízpalota mozaikjai