// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek...

Tisztelgés Dr. Eisert Árpád emléktáblája előtt

Egy gondolat erejéig érdemes megállni a Jósa András Oktatókórház nemrégiben felújított épülettömbjének emléktáblája előtt, amely arról ad hírt, hogy „Ezen épület sebészeti műtőjében 1951. január 26-án Dr. Eisert Árpád végezte az első szívműtétet Magyarországon”. Ennek a 65 évvel ezelőtti fontos orvostörténeti eseménynek is köszönheti Dr. Eisert Árpád, hogy „úttörő szívsebészi tevékenysége” bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Születésének a 105. évfordulója alkalmából idézzük fel röviden életét és orvosi munkásságát, amellyel a hazai szívsebészet úttörője lett.
A felvidéki Rozsnyón született 1911. február 23-án. 1936-ban a prágai Károly Egyetemen avatták orvosdoktorrá. Magyar származása miatt 1945 után egyik kórházból a másikba helyezték, sehol sem alkalmazták hosszabb ideig, így 1947-ben Magyarországra menekült. Rövid ideig előbb a sátoraljaújhelyi, majd a nyíregyházi kórházban kapott állást. Itt egy sor olyan műtéttel hívta fel magára a figyelmet, amelyeket először végeztek hazánkban. Az első igazi nagy pillanat műtétei sorában 1948-ban érkezett el: egy középkorú nőbetegnek tbc-s eredetű szívburokgyulladása, „páncélszíve” volt. A szívet a burok szorításából egy nagyon bonyolult műtéttel sikerült felszabadítania. 1950. augusztus 21-én aortaszűkület miatt operált egy beteget. Majd 1951. január 26-án egy szerzett szívbetegség kapcsán kialakult mitrális billentyűszűkületet hárított el sikeresen.
1951-ben a pécsi II. Sebészeti Klinikára helyezték, ahol a magyarországi szívsebészet fejlesztésén működött közre. 1954-től újra a nyíregyházi kórházban dolgozott, mint a sebészeti osztály frissen kinevezett főorvosa. Munkássága több területen emelkedett országosan elismert szintre. 1974. szeptember 13-án hunyt el.
1996. február 9-én róla nevezték el a kórház központi műtőjét. Ez alkalomból a műtő mellett leleplezték a képünkön látható emléktábláját. 1997-től a város közgyűlése a nevét viselő díjat adományozza annak a személynek, aki a város lakosságának gyógyításában „odaadó, kiemelkedő munkát” végez.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. február 12. 16. o.)

Még több kép...

Eisert Árpád 01

Tóth Sándor: Dr. Eisert Árpád emléktáblája (1996)

Eisert Árpád 02

Tóth Sándor: Dr. Eisert Árpád Központi Sebészeti Műtő (1996)