// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A szobrokba álmodott nő

A képzőművészeti alkotások egyik örök témája a nő. Nincs ez másképp városunkban sem, amelynek utcáin, terein sétálva számos olyan szoborra bukkanhatunk, amelyről egy női arc tekint ránk.
Medgyessy Ferenc ülő kislányát csupa üdeség és báj jellemzi, míg az arc és a testtartás a gyermeki ártatlanságot tükrözi. Őszinte örömet fejez ki Győry Dezső alkotásán annak a copfos lánynak az arca, aki a felé karjait nyújtó apjához fut. A kórházi környezetbe elhelyezett szoborpáros üzenete egyértelmű. Egyszerűen megformázott, de sokat kifejező alkotás B. Hadik Magda térdeplő lánya a Móricz Zsigmond Általános Iskola udvarán. Ugyanő egy éneklő lánnyal is megajándékozta a várost. Szathmáry Gyöngyi lányai egy padon ülnek, csendesen szövik álmaikat a botanikus kert fái alatt. Talán arról a szerelemről álmodnak, amelyben Rátonyi József Szabadság téri csókolózó szerelmespárja már részesült. A Júlia fürdőbe érkezőket egy gyönyörű strandoló látványa, Kisfaludi Strobl Zsigmond márványszobra fogadja. Nem rejti véka alá bájait Kincses Mária napozója sem a Sóstói-tó szigetén. Csontos László és Szigeti Magda fekvő női szintén Sóstógyógyfürdőn találhatók. Előbbi a Krúdy Vigadó közelében hívogat megállásra, míg utóbbi a Szódaház utca egyik épülete előtt rejtőzködik. Nagy Sándor kőből kiszabadított nőalakjai nyersek és kemények, mint pl. kendős parasztasszonya a Sóstói úti egyetemünk parkjában. Hívogató a tenger sós vizéből kilépő szerelem istennője, Kisfaludi kecses Vénusza a Benczúr téren, míg a Zrínyi Ilona utca elején látható fürdőzők életvidámak. Berczeller Rezső mandolinos nője arctalan, titkoktól övezett, akárcsak a Júlia fürdő előtti merengő nőalak. Büszkén viszi korsóját Halmágyi István nőalakja Sóstógyógyfürdő első szobrán, míg Kocsis András Kálvin téri pásztorlánya is derűsen néz a távolba.
Legszebb női hivatás az anyaság, amelyet Lantos Györgyi kőszobra, a gyermekét karjaiban tartó anya látványa is sugall. Andrássy Kurta János menekülő anyja viszont tele van aggódással, szorosan magához öleli gyermekét. Fekete Géza ülő asszonya pedig csendesen tekint vissza életére a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának a parkjában.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. március 18. 16. o.) 

Még több kép...

01. Ülő lányka 03.Apa és lánya 05.Éneklő lány
06.Lányok 07.Szerelmespár 08.Strandoló
09.Napozó 10.Fekvő nő 11.Fekvő nő
12.Kendős álló parasztasszony 13.Vénusz 15.Mandolinos nő
16.Merengő 17.Korsós nő 18.Pásztorlány
19.Anya és lánya 20.Menekőlő nő 21.Ülő asszony