// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Gáborjáni Szabó Kálmán nyíregyházi freskói

Ma már csak régi fotók és emlékek őrzik a debreceni születésű Gáborjáni Szabó Kálmán (1897–1955) alkotásait városunkban. A festő, grafikus és művésztanár két megbízás okán került kapcsolatba városunkkal, mindkét feladatot Dienes István járta ki számára.
Egykor a Tokaji (ma Rákóczi) utcán állt az az épület, amely megléte alatt több funkciót is ellátott. 1833-ban városi kórházként kezdődött a története, majd 1899-ben szegényházzá, később óvodává, középiskolai diákotthonná szervezték át, végül egy szakiskolának adott otthont, s évekkel ezelőtt lebontották. 1940-ben a szegényház felügyelői pavilonjában napközi otthonos óvodát alakított ki a város. Dienes javaslatára az óvoda falaira 1940 nyarán G. Szabó a magyar népmesék motívumait felvonultató, 17 m2 összterületen, hét képet készített. Jancsi és Juliska, mókusok, János vitéz, Tündér Ilona és a két kiskakas 1970-ig mosolyogtak a falakról, akkor a többségüket lefestették…
1951-ben egy nagyméretű csemege-élelmiszer áruház tervezésével bízták meg Dienes Istvánt. A Takarékpalota épületének Kossuth tér felőli oldalát alakították át erre a célra. Dienes a berendezéssel nem takart részekre olyan falképeket tervezett, amelyek a megyére jellemző mozzanatokat ábrázolnak. A munkálatokkal megbízott G. Szabó 1952 nyarán kezdett a freskók elkészítéséhez. A legfőbb helyet a Béke című kép foglalta el, amelyen a munkáscsalád egy tündöklő fehérségű galambra tekint (képünkön). A további alkotások címei: Almaszedés Szabolcsban, Mézeskalács, Marokszedő, Laci-konyha, Munkások tejet isznak. A hét freskóból csak egy maradt a csemege szomszédságában működő húsboltban. A Háztáji gazdaság című, 220x130 cm méretű képet a Városvédő Egyesületnek sikerült megmentenie. A kép előterében háziállatok, valamint megyénk ismerős vadjai: nyúl, őz és fácán láthatóak, a háttérben pedig napraforgók és akácerdő. A budapesti restaurátorok által leszedett és helyreállított freskót 2003-ban az Állatpark márványtermében helyezték el, ahol ma is megtekinthető.  

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. április 8. 16. o.)

Még több kép...

Gaborjani 01

Gaborjani 02

Gaborjani 03

A 2002-2003-ban megmentett freskó.