// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek...

Szabó Lőrinc utca

Egy kis sóstóhegyi tücsökzene

Sóstóhegy Szabó Lőrincről elnevezett utcája irodalomtörténeti csemegével szolgál az érdeklődők számára. A 15. szám alatti lakóház előtt elhelyezett emléktábláról megtudható, hogy „Ebben a házban Thomas Ernőéknél vendégeskedett 1945. december 8-tól 1946. január 19-ig Szabó Lőrinc”, aki „itt írta Tücsökzene című verses önéletrajzának 64 darabját”. Az irodalomkedvelő Thomas-család tagjai még kezdő költő korában, Budapesten ismerkedtek meg Szabó Lőrinccel. 1945 őszén otthonukba invitálták őt, aki örömmel fogadta meghívásukat. Egy téli napon érkezett Thomasék sóstóhegyi házába, ahol nyugodt körülmények között tudta folytatni verses önéletrajzát. A nappaliban, a kályha mellett berendezett kuckóját el is nevezte a „tücskök szerkesztőségének és kávéházának”, amelynek Thomas Ernő és felesége, valamint lányuk, Thomas Marianne voltak a tulajdonosai, ő pedig a törzsvendége. Termékeny és idilli napok voltak ezek a költő számára, amelynek egy rablótámadás vetett véget: január 19-én fegyveres katonák törtek be hozzájuk, akik a család mozdítható értékein túl Szabó Lőrinc személyes tárgyainak nagy részét is magukkal vitték. Ezután a család nyíregyházi rokonaihoz költözött, s még pár napig a költő is velük maradt. Az elutazása előtti napon még egy rögtönzött irodalmi estet rendeztek a tiszteletére, ahol felolvasta a Sóstóhegyen írt versek többségét.
A költő Thomaséknak megküldött listájából kiderül, hogy 64 verse született itt, az 1947-ben megjelent kötet csaknem egyötöde. A költő emlékét 1972-től utca, 1992-től pedig Labossa Gusztáv és felesége kezdeményezésére az általános iskola neve őrzi Sóstóhegyen. 1992-ben a Thomas-család egykori (többször átépített) házának falán a Városvédő Egyesület egy emléktáblát helyezett el. Ugyanekkor az iskola Katona Béla előszavával egy kis kötetben megjelentette a Sóstóhegyen írt verseket. Az időközben a lakóház felújítása miatt leszedett táblát 2009 tavaszán egy kiegészítő tábla kíséretében újra elhelyezték. A város 1952-ben Sóstóheggyel együtt ezt az irodalomtörténeti örökséget is megkapta.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2014. január 10. 12. o.)

Még több kép és leírás

Nyiregyhaza Szabo Lorinc emlektabla

 Szabó Lőrinc emléktáblája Sóstóhegyen (Szabó L. u. 15.)

A cikk megjelenését követően Leviczky Mihály, a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület elnöke a következő kiegészítéseket tette az emléktábla történetéhez, amelyeket örömmel közlök:
"2009. év tavaszán egy sóstóhegyi állampolgár tudomására jutott információ szerint az 1992-ben elhelyezett Szabó Lőrinc emléktábla a ház faláról lekerülve egy szénkupac alatt várja sorsának jobbra fordulását. Kedvezőtlen hírét megosztotta egyesületünkkel is, melynek eredményeként az emlékhelyről közösen hoztuk el a méltatlanul rossz állapotban lévő emléktáblát.
Az emléktábla felújításának és újbóli elhelyezésének műszaki főszervezője és kivitelezője egyesületünk, a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület volt. A tábla megtisztítását és betűinek újrafestését a Temetkezési Vállalat sírkőüzemében végeztettük el. (Munkájuk önzetlen volt, díjazást nem fogadtak el.) Labossa Gusztáv ötletére egy kiegészítő tábla is készült, melyen a közismert versidézet olvasható Szabó Lőrinc sóstóhegyi emlékeiből. Ezt a kisebb táblát Kovács Sándor helyi vállalkozó készítette és adományozta az emlékhelynek. Időközben az is kiderült, hogy a táblák ház falára történő elhelyezéséhez a tulajdonos műszaki okok miatt nem járul hozzá. Engedélyezi azonban a kerítésen belül, a ház előtti udvarrészen önálló tartószerkezeten való elhelyezését. Tölgyfából, a tetején faragott tartószerkezetet, és annak betonozását az Igrice Egyesület helyi magánszemélyekkel és vállalkozókkal összefogva, önzetlen munkavégzés keretében közösen készítettük el. Kevésbé kapott akkor (is) nyilvánosságot, hogy a táblák újra elhelyezésével kapcsolatos közös munkánk a helyi kezdeményezésű civil összefogás nagyon szép példája volt."

Az avatási ünnepségen készült képek
(2009. április 20.)

 DSCN7693

DSCN7696

Szabó Lőrinc emléktáblája

Nyiregyhaza Szabo Lorinc emlektabla 02

 Hegedüs Éva: Szabó Lőrinc (1995)

A sóstóhegyi általános iskola (Igrice u. 6.) 1992. május 16-án felvette Szabó Lőrinc nevét. Az 1995-ben leleplezett emléktáblán olvasható idézet a költő Tücsökzene című verséből való. A táblán látható bronz dombormű Hegedüs Éva alkotása.