// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Új oltárképpel gazdagodott a sóstóhegyi római katolikus templom

A templom új oltárképének felszentelésével vette kezdetét az az ünnepi szentmise 2016. április 24-én, amelyet a sóstóhegyi templom építésének a 25. évfordulója alkalmából mutatott be Bosák Nándor ny. püspök.
A hálaadó szentmisén elhangzott visszaemlékezésekből kiderült, hogy a templomot a Sóstóhegyen élő keresztény emberek akaratából és adományaiból kezdték el építeni. Eredetileg ökumenikus templomnak épült. Az 1990–91 között zajló építési munkálatokban helyi mesteremberek és az itt élők is részt vettek. A szervezőmunkában nagy szerepet vállalt Papp János orosi plébános, aki 1982 és 1994 között volt e közösség lelkipásztora.
A Szentcsaládot ábrázoló oltárkép Sándor Attila székelyudvarhelyi fafaragó művész alkotása. A művésznek volt már korábban kapcsolata Nyíregyháza e városrészével, hiszen édesapjával közösen készítették 2008-ban azt a székelykaput, amelyet a sóstóhegyi temető bejáratához állítottak fel, míg a katolikus templom stációképei (Jézus keresztútjának 14 állomása) is az ő alkotásai, 2014 óta ékei a templomnak. Az oltárkép megszületése többek között egy jótékony célú adománynak is köszönhető: az egyházközség tagja, Stefánné Héri Zsuzsanna vallásos témájú festményeit ajánlotta fel, amelyek megvásárlásával ki-ki hozzájárult a kép elkészítéséhez. Az oltárkép a templom védőszentjét, munkás Szent Józsefet állítja a középpontjába, aki mellett a gyermek Jézus tevékenykedik Mária figyelő tekintetétől övezve.
A szentmise végén az ünneplő közösséget dr. Seregély István ny. egri érsek, Fehér János orosi tiszteletes és dr. Sivadó Csaba görög katolikus parókus köszöntötték.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. május 6. 16. o.)

25 éves hálaadás Sóstóhegy 056