// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„Citius, altius, fortius” – Városunk „sportos” emlékjelei

A Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézetében felállított olimpiai emlékfalon olvasható a cím latin idézete, az olimpiai mozgalom jelszava: „Gyorsabban, magasabbra, erősebben”. A riói olimpia lázában égve érdemes szemügyre venni városunk sporttal kapcsolatos emlékjeleit.
A 2008-ban átadott olimpiai emlékfallal azon megyei sportolók előtt tisztelegtek, akik olimpiai játékokon képviselték szűkebb hazájukat. A névsor idén is bővül, hiszen Helebrandt Máténak sikerült kivívnia a riói olimpián való indulás jogát. Aki szeretné fotókon is látni egykori olimpikonjainkat, azoknak érdemes a Városi Stadion főépületébe is ellátogatniuk, amelynek első emeletén a képek előtt nosztalgiázhat.
Ha már a Városi Stadionban vagyunk, akkor vessünk egy pillantást Kárpáti Anna fiatal atlétát ábrázoló szobrára (képünkön), amely a főépület előtt vár tekintetünkre. Az 1968-ban alumíniumból készült szobrot így jellemezte Koroknay Gyula: „Arcán fiatalos hetvenkedés, de értelmes, érdeklődő arc, teste vállban fejlett, s mozdulatai még esetlenek, de esetlenségében is van valami vonzerő. […] Erőteljes mozdulatok és vonalak uralkodnak a szobron, a felületek érdekesek, de finoman plasztikusak, s egyszerűen, természetesen vannak megmintázva”.
Még mindig maradjunk a stadionban, de már sétáljunk át a 2002-ben átadott új lelátó alatti helyiségekbe, ahol a város labdarúgó szakosztálya kapott helyet. Itt leplezték le 2005-ben azt az emléktáblát, amelyet a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club azon játékosainak és vezetőinek állítottak, akik az 1979–80. évi bajnoki idényben kivívták az élvonalban való szereplés jogát. Reméljük, hogy ezt a szép eredményt az idei bajnokságban csatába induló focistáink is ki fogják vívni!
A sportos emlékjelek sora az Állatparkban zárul, ahol az állatos szobrok mellett egy futókat ábrázoló szoborkompozíció is felfedezhető. Az állatok mellett érdemes erre az alkotásra is egy futó pillantást vetniük a parkba látogatóknak.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. augusztus 5. 16. o.)

Még több kép...

Atléta

Kárpáti Anna: Atléta (1968)

Szpari emléktábla

A Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club emléktáblája

P3028250

Szoborkompozíció az Állatparkban
(Sajnos a szobor alkotóját nem sikerült kinyomoznom)