// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

2016 új emlékjelei

Az esztendő új emlékjeleinek sorát a Rotary Club nyitotta, amely alapításának emlékére helyezett el egy táblát januárban a Korona Szállóra. Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élő és egészséges gyermek. Az alapkő letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.

Április óta Soltész Bélának a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét őrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban Dr. Szócska János osztályvezető főorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtőjéről nevezték el egykori osztályának műtőjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.

A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának a 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.

Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakő nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla főrabbi neve is olvasható.

Szeptembertől már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.

A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása előtt (képünkön). A táblát a nevét viselő középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi Temető 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai Iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. február 17. 16. o.)

Széchenyi emléktábla w