// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat" – Kodály-hangverseny 1937-ben

A 2017-es esztendő Kodály emlékév, hiszen ebben az esztendőben ünnepeljük a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző születésének 135. évfordulóját és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. A sorozat egy korábbi számában már felidéztük az 1926-ban Nyíregyházán tartott előadását, most egy 80 évvel ezelőtti hangversenyre emlékezünk.

A Városi Színházban tartott zenei matinénak részesei voltak a Tisztviselő Dalárda, az Állami Tanítóképző, a Református Tanítóképző, az Evangélikus Leánygimnázium, az Evangélikus Fiúgimnázium, a Kálvineum polgári leányiskolájának, a községi polgári fiúiskolának, a görögkatolikus elemi és az állami gyakorló népiskolának énekkarai. Karmesterként pedig Krecsák László, Vikár Sándor, Bánhidi Ödön, Kovács Árpád, Lamping Fülöp, Szilvásy József és Lakatos Emil működött közre. Kodály Zoltánt dr. Bessenyey Lajos kir. főigazgató köszöntötte és méltatta munkásságát, majd Kodály „Mit tehet a magyar város a zenekultúráért?” címmel előadást tartott, míg a nagyszabású hangverseny 400 dalosa pedig Kodály-kóruskompozíciókat adott elő. Utolsóként csendült fel Vikár Sándor vezényletével a Magyarokhoz kánon („Forr a világ”) az egyesített énekkarok előadásában oly módon, hogy az énekkarok egy része a színpadon, másik és harmadik része pedig a jobb- és a baloldali karzaton helyezkedett el.

A hangverseny megerősítette azt a gondolatot, amely a Nyírvidék hasábjain jelent meg: „Amely nemzetnek Kodályhoz hasonló nagyjai vannak, azt a nemzetet megölni nem lehet, az élni fog régi kultúrájában és régi széles hazájában örökké!” A hangversenyről „Magyar város, melyet iskolás gyermekek tanítanak muzsikára” címmel Tóth Aladár, a Pesti Napló zenekritikusa, az Operaház későbbi igazgatója írt dicsérő szavakat. Kodály pedig elismerése jeléül a hangversenyen vezénylő valamennyi tanárnak megküldte a Pünkösdölő című szerzeményének egy-egy dedikált példányát.

Az esemény 100. évfordulója alkalmából, 1982-ben emléktáblát helyeztek el a Móricz Zsigmond Színház épületén.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. április 21. 16. o.)

Kodály emléktábla