// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„Ez az épület az igazság vára”

A Nyírvidék 1925 májusában adta hírül, hogy „a régen tervezett rendőrpalota felépítése rövidesen a megvalósulás stádiumába kerül”. Bizakodásra adott okot, hogy Rakovszky Iván belügyminiszter személyesen járt el az ügyben. Az új palota felépítésétől elsősorban a rendőrség áldatlan állapotú elhelyezésének megszüntetését várták. A rend őrei 1919-ig a városházán, majd a Vay Ádám u. 13. sz. alatti Bodnár-féle városi házban rendezkedtek be, ez utóbbi helyen „összezsúfolt, egészségtelen odúkban” voltak kénytelenek dolgozni. Városszépészeti szempontból is fontosnak tartották az építkezést, mert attól a környezet rendezését, parkosítását is remélték, hiszen az a terület akkoriban eléggé elhanyagolt képet mutatott. Bíztak továbbá abban is, hogy az építkezésen helyi mesteremberek, munkások fognak dolgozni, akik ezáltal kereseti lehetőséghez jutnak. E nagy reményekkel várták tehát a Zöldség (ma Szabadság) térre, a Bujtos és a Hunyadi utca találkozásánál, a törvényszéki fogdával szemben tervezett épület felépültét.

A terveket Lechner Jenő budapesti műegyetemi tanár készítette el. Az egyemeletes épületben rendőrségi hivatalok, laktanya és tisztviselői lakások kaptak helyet. A város az építkezéshez ingyen biztosította a telket, a szükséges homokot és 100 ezer darab nagyméretű téglát, valamint 10 százalék engedményt a város üzemeiből vásárolt többi téglához. Az 1925 novemberében kiírt építési pályázaton négy fővárosi és hat helyi vállalkozó vett részt. A kivitelezésre a megbízást Adorján János és Várallyay Sándor helyi építészek kapták. A munkálatokhoz 1926 tavaszán kezdtek hozzá és 1926. december 10-én tartották az avatási ünnepséget.

„Abból a csúf, ócska és rendetlen miliőből, amely a Zöldség-teret és környékét jellemzi, valóságos királyi pompával emelkedik ki a rendőrpalota.” A város új ékét Rakovszky Iván e szavakkal adta át: „Honoljon ebben az épületben az igazság érzete, kevesebb bűnöző jöjjön be kapuján, de annál többen távozzanak innen az igazságon alapuló megnyugvással”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. szeptember 8. 16. o.)

Még több kép...

Rendőrpalota 01 w

Rendőrpalota 02 w

Rendőrpalota 03 w