// AdSense kód

SZOBROK, EMLÉKMŰVEK

BUDAPEST

Kisfaludi Strobl Zsigmond: Szent Imre szobra (1930)

01 szent imre szobor kisfaludi strobl zsigmond

02 szent imre szobor kisfaludi strobl zsigmond

A szoborcsoport a Móricz Zsigmond körtéren található (a körtér névadója 1929-től Horthy Miklós, 1945-től Móricz). A szoborkompozíció jobboldali mellékalakjainak egyike egy cserkészfiút ábrázol egy bottal a kezében, amint a szívét ajánlja fel Szent Imrének. Kisfaludi írta a szobor születésének körülményeiről: "Egyik legérdekesebb feladatom Szt. Imre herceg szobrának elkészítése volt, mellyel Huszár Károly, volt közoktatásügyi miniszter közbenjárására bízott meg Izabella főhercegnő 1929-ben. A költségeket a főhercegnő fedezte. Megbízásával kapcsolatban az a pletyka keringett, hogy a főrangú hölgy ezzel kérné Szent Imre közbenjárását, hogy fi, Albrecht nem kívánatos házasságát - mely Izabellának sok bánatot okozott - megakadályozza. A szobor felavatása ünnepélyes körülmények között történt, 1931-ben. A kül- és belföldi vendégsereg előtt Sincero bíboros, a pápa külön követe végezte az egyházi felszentelést." (Kisfaludi Strobl Zsigmond: Emberek és szobrok. Bp. 1969. 91. o.)

GÖDÖLLŐ

Cserkész-szobor

03. cserkészszobor godollo

04. cserkészszobor 2 godollo

Siklódy Lőrinc alkotását - az 1933-as gödöllői Cserkész Világtalálkozó 10. évfordulója alkalmából állították fel, és 1943. október 17-én leplezték le. A szobor 1948-ig a testőrlaktanya előtt állt, de a mozgalom megszüntetése után ledöntötték. (A képeslap rendelkezésemre bocsátását köszönöm Simon Lászlónak, a Szoborlap egyik szerkesztőjének.)

Cserkész emlékmű (1994)

05

P7300921

Gróf Teleki Pál

P7300922

Lindenmeyer Antónia

P7300923

Baden-Powell és felesége

A Cserkész-szobor az 1933-as cserkész-világtalálkozó emlékét örökíti meg. A mai szobor Kisfaludi Strobl Zsigmond Cserkészfiú című, 1929-ben készült kisplasztikájának felnagyított változata. Az eredeti művet (lásd fentebb) a mozgalom megszüntetése után ledöntötték. 1989-ben, a cserkészet újjászervezésének idején merült fel a szobor visszaállításának gondolata. Mivel az eredeti alkotás nem került elő, ezért a szoborbizottság Kisfaludi Strobl Zsigmond Cserkészfiú című, 1929-ben készült kisplasztikájának felnagyíttatása mellett döntött. Az 50 cm-es szobor felnagyítását Kisfaludi Strobl egyik tanítványa, Paál István készítette el. A régi talapzaton álló új cserkész-szobrot 1994. április 24-én leplezték le. A talapzaton látható új domborművek: - Robert és Olave Lord Baden Powell, a nemzetközi cserkészmozgalom alapítói;- Lindenmeyer Antónia a Pax Ting szervezője; - gróf Teleki Pál főcserkész, a gödöllői jamboree szervezője.
(Forrás)

KISGYARMAT

Cserkész emlékmű

09. kisgyarmat cserkesz emlekmu

10. kisgyarmat cserkesz emlekmu felirat

Kisgyarmat (szlovákul Sikenička, korábban Ďarmotky) község Szlovákiában a Nyitrai kerület Érsekújvári járásában. Párkánytól 18 km-re északra a Szikince-patak mellett az egykori Esztergom, Hont és Bars vármegyék határán fekszik. 1939-ben, 1940-ben és 1941-ben a község határában táboroztak a budapesti 102. sz. Ganz cserkészcsapat tagjai. A táborozásaik emlékére 1943-ban egy emlékművet emeltek. A terméskőből emelt hármashalom-emlékművet az 1960-as években lerombolták. Az emlékművet a Csemadok és a hagyományőrző együttes helyi vezetője, Mészáros Julianna az 1990-es évek közepétől szerették volna helyreállítani. Segítséget az Esztergom-Belvárosi Plébániától kaptak, akik sikerrel pályáztak a Nemzeti Civil Alapprogramhoz. Az elnyert összeget Kormos László párkányi vállalkozó egészítette ki. A felújított 3 méter magas emlékművet 2008. július 5-én, a III. Szikince-Ghymes fesztivál keretében avatták fel. Ünnepi beszédet Halzl József, A Rákóczi Szövetség elnöke mondott.
(Ajánló)

GRÓF TELEKI PÁL SZOBRAI

Balatonboglár

11. teleki pal szobra balatonboglaron

Rieger Tibor szobrászművész alkotását 2004-ben leplezték le a római katolikus templom kertjében.
(A szobor a Köztérképen)

Érd

12. Érd Teleki szobor

A szobor (Domonkos Béla, 1993) a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében található
a világjáró tudósok és földrajzi felfedezők panteonjában
(Forrás)

Gödöllő

13. Gödöllő Teleki Pál

Gödöllőn 2001-ben állították fel először gróf Teleki Pál szobrát, amit azonban 2007-ben elpusztítottak.
Varga Zoltán Zsolt szobrászművész új mellszobrát 2009. november 8-án avatták fel a volt miniszterelnökről elnevezett téren.
(Az alkotás a Köztérképen)