// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Tisztelgés a „homok nagy tudósa” előtt

Westsik Vilmos 135 évvel ezelőtt, 1883. március 3-án született a Pozsony közelében fekvő Modor településen. Szülővárosában elvégezte az állami tanítóképzőt, majd a keszthelyi Felsőbb Gazdasági Tanintézetben szerzett 1905-ben oklevelet. Városunkba érkezése előtt dolgozott Kecskeméten, Jászberényben, Árvaváralján majd az első világháború után, amelyet közkatonaként harcolt végig, Kiskunfélegyházán. A háborús sérülései miatt 1924-ben nyugdíjazták.

A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara 1926-ban homokjavító kísérleti telepet létesített Nyíregyházán, a város által díjtalanul átengedett, a Szarvasszigeten található területen. A kísérleti telep vezetésével 1929 tavaszán Westsik Vilmos gazdasági felügyelőt, a Kamara gazdasági szaktanárát bízták meg, akit egyúttal a téli gazdasági iskola vezetőjévé is kineveztek. Ettől kezdve majd egy fél évszázadon át „a nyírségi táj arculatának formálására, a mostoha körülmények között gazdálkodó parasztság életének jobbítására” fordította tudását és energiáját. Vetésforgó kísérleteivel életet próbált lehelni a nyírségi homokba és a termelékenységet növelni. Elsőként vizsgálta, hogyan hat a szalma-, istálló- és zöldtrágyázás, valamint a műtrágyázás a talajtermékenységre. Kísérleti eredményei igazolták, hogy „tudással, hittel, ügyszeretettel a homokon is dús eredményeket lehet elérni”. Tapasztalatait a téli tanfolyamokon megjelent gazdáknak is igyekezett átadni.

Darányi Kálmán földművelésügyi miniszter is elismeréssel szólt munkájáról, amelyet az 1935-ben tett látogatása alkalmából személyesen is megtapasztalt. A kormányzó 1940-ben gazdasági tanácsosi címmel tüntette ki. Jelentős szakirodalmi tevékenységet is kifejtett. 1952-ben a mezőgazdaság terén kifejtett munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki. A Homokkísérleti Gazdaság jogutódjaként 1955-ben létrejött Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet is igényt tartott munkásságára egészen 1957-ig, nyugdíjba vonulásáig. 1976. január 29-én hunyt el. Utca és egy szakiskola őrzi nevét. Szobrát 1983-ban állították fel egykori munkahelyén.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. március 9. 16. o.)

Westsik Vimos

Kucs Béla: Westsik Vilmos (1983)

Modor Tanítóképző

Modor - Állami Tanítóképző Intézet

Keszthely Felsőbb Gazdasági Intézet

Keszthely - Felsőbb Gazdasági Intézet

 2018.03.09