// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„…már országos neve van” – 120 éve született Barzó Endre

Barzó Mihály építőmester és Kelemen Anna második gyermekeként, 1898. május 5-én látta meg a napvilágot, utóbb még öt testvére született. A Kossuth utca 22. szám alatti szülőházát 1969-ben emléktáblával jelölték meg, azonban később lebontották, helyére toronyházat építettek. Elemi iskoláit az evangélikus elemiben és Szepesszombaton, míg középiskolai tanulmányait az Evangélikus Főgimnáziumban végezte 1916-ban. Már itt kitűnt rajztehetségével, az irodalom és a zene iránti fogékonyságával. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta, de édesanyja kérésére közben a rajztanári diplomát is megszerezte. A főiskolán Benkhard Ágostot tekintette mesterének, aki mellett tanársegédként is tevékenykedett 1926-ig.

Az első nagyobb szakmai siker 1923-ban érte, amikor a Diákotthon című képével elnyerte a Kéve művészeti egyesület díját, alkotását a főváros is megvásárolta. Két évvel később ugyanitt aratott sikert a Tájkép című olajfestményével, majd 1925-ben a Kéve rendes tagjai közé választotta. Az 1929-es barcelonai világkiállításon a Falu vasárnapja című festményét aranyéremmel jutalmazták. A Nemes Marcell-díjnak köszönhetően két hónapot Velencében tölthetett 1929-ben. Az Ernst Múzeum 1931-ben rendezett csoportkiállításának az ő képei adják a „főérdekességet” és jelentik „művésszé avatását”. Az Újság című lap kritikusa „finom színösztönű” festőnek nevezi, valamint „külön kvalitása képeinek finom tónusos előadásuk is”. Ugyanebben az évben, szülővárosában is bemutatkozott.

A közélettől 1932-ben visszavonul, hazaköltözik. Pasztell és akvarell képein új motívumként jelentkezik a megnövekedett emberi figura. A város megbízásából, 1937-ben elkészíti Bencs Kálmán polgármester portréját. Jelentkezik még tárlatokon képeivel, azonban az 1944-es budapesti kiállítását a németek megszállása miatt nem nyithatják meg. Ismét elfordul a világtól, a nagykállói ideggyógyintézetben hal meg 1953. augusztus 25-én.

Édesapjával közös emléktábláját 2003-ban leplezték le az egykori családi ház Kálvin téri homlokzatánál.

Barzo emlektabla

Barzó Mihály és Barzó Endre plakettjeit Nagy Lajos Imre szobrászművész készítette.

2018.05.04

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. május 4. 16. o.)