// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Pénzügyi palotából múzeum 2.

A palota építését a városlakók részéről élénk érdeklődés kísérte. Többen a nemtetszésüknek is hangot adtak, amikor az épületet „művészietlen, kaszárnya stílusú monstrum”-ként írták le. Voltak olyanok is, akik egy harmadik emelet ráépítését szorgalmazták, de ez sem technikailag, sem pénzügyileg nem volt kivitelezhető. Dr. Bencs Kálmán polgármester közbenjárására a monumentalitás érdekében módosítottak a terveken: „az épület 14 méteres magasságban, díszesebb homlokzatkiképzéssel készül, az oszlopok és ablakkávák nemes kőanyagból fognak készülni, míg a földszinti ablakokra díszesebb vasrácsozat fog kerülni”. A bejáratnál lévő oszlopok esetében azonban megalkuvásra kényszerültek: téglából emelték azokat és csak a burkolata műkő. Továbbra is a helyi iparosokat részesítették előnyben, így kapott pl. a szobrászmunkálatokra Osváth Antal megbízást.

1925 őszére a hivatali helyiségek és a lakások legnagyobb részben felépültek. Ez utóbbiakat már be is lakták a tisztviselők és a pénzügyőri szervezet tagjai, azonban a régi épületből a teljes átköltözés csak 1926 nyarán történt meg. 1926 májusában egy leánycserkész ünnepélyre volt hivatalos József Ferenc főherceg, aki Tóth Bálint pénzügyigazgató társaságában megtekintette az épületet és arról elismerően nyilatkozott: „Gratulálok a gyönyörű szép palotájukhoz, pénzügyigazgató úr. Egyike Nyíregyháza legszebb épületeinek. Klasszikus, nemes egyszerűsége teszi olyan kiválóan széppé”. Érdekes, hogy átadási ünnepségről nem szólnak a hírek, a pénzügyi palotában csendben indult be a hivatali élet.

A neoklasszicista épület a második világháború végéig állt a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóság szolgálatában. Ezt követően helyt adott megyei tanácsi szakigazgatási szerveknek, 1955-től 1972-ig az MSZMP pártbizottságának a székháza, de egy időben itt volt a megyei napilapunk szerkesztősége is. A múzeum anyagát a megyeházáról 1974-re költöztették át ide és a levéltárral társbérletben fogadták a látogatókat és a kutatókat. A múzeum 1999-ben vette teljesen birtokba az épületet.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. július 20. 8.)

muzeum