// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Múltunk forrásainak őrzőhelye

Fondjegyzék, mutatók, iratfolyóméter, jelzet, iktatókönyv… Csupa olyan szakkifejezés, amelyekkel kutatói engedély birtokában minden érdeklődő szembesül, akit a múlt megismerésének vágya a levéltárba hajt. E fogalmak értelmezésében a nótáriusok mai utódai, a lelkiismeretes levéltárosok segítenek eligazodni. Lelkiismeretesek, mert tudják, fontos iratok őrzői ők. Évszázadok titkai lapulnak raktáraik mélyén arra várva, hogy felfedezzék őket. A megtalálás öröméhez nyújtanak segítséget a kutatóknak, akik megszállott lapozgatások, beleolvasások után egy adatra, névre, évszámra rátalálnak, s boldogok.

Ezért is lehetünk hálásak mindazoknak, akik számára fontos volt, hogy az egyik helyről a másikra vándorló iratok ne kallódjanak el. Schemberger Ferenc, a leleszi Szent Kereszt egyház esküdt lajstromozója 1767-től életéből húsz esztendőt szentelt arra, hogy Szabolcs vármegye 200 év óta gyűlt jegyzőkönyveit és több mint 400 év iratait rendezze, mutatózza. A vármegye bízta meg őt ezzel a fontos munkával, amit mintaszerűen elvégzett. Az ő munkáját folytatta 1790-től a vármegye állandó levéltárosa, majd 1837-től allevéltárosa.

Nyíregyháza megyeszékhellyé válását követően az iratok egy részét ideszállították, 1897-től a vármegye új székházában kaptak helyet, a másik része Nagykállóban maradt. Sajnos ez utóbbiak később elpusztultak. A megyeházák után, 1974-ben kapott először saját helyet a megye levéltára: társbérletbe került a múzeummal a volt pénzügyigazgatóság épületében. 1950-től a gyűjtőköre szabolcsi iratok mellett már kiegészült a szatmári, beregi, ungi, ugocsai és Kővár vidéki anyagokkal.

A mai, teljesen önálló helyét 1999-ben foglalta el. Az 1848 előtti, 17 iratfolyóméternyi anyaga, mint a város legrégebbi iratai bekerültek a Nyíregyházi Települési Értéktárba. A levéltár ma már értékek közvetítője is: nemzetközi levéltári napokat, konferenciákat, kötetbemutatókat, beszélgetéseket, vetélkedőket, diákoknak bemutató foglalkozásokat szervez, a helyi kulturális élet egyik alappillérévé vált.yíre

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. szeptember 14. 16. o.)

leveltar

Leveltar 2