// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek...

„Diákoknak, varrólányoknak
és halálos párbajoknak találkozóhelye”

A Bujtos

Így élt Krúdy Gyula képzeletében a város alatt elterülő mocsaras terület, a Bujtos. Nevének eredetére több magyarázat is létezik. Egyesek szerint az 1753-as betelepítést követően ide kényszerült bujdosni Wandlik Márton, a tirpákok tanítója-lelkésze és a terület elnevezése e bujdosásnak állít emléket. Egy másik elképzelés szerint egy Bojtos nevű református lelkész után kapta a nevét, aki belefúlt az itt található vizekbe. Hihetőbb az az elképzelés, amely egy bojtos gyökérzetű mocsári növényre vezeti vissza a nevét.
1849–50-ben a területet lecsapolták, majd 1851-ben Sexty József mérnök szabályozta és felosztotta. Ezt követően a város ligete volt Széchenyi nevével. A ligetbe fákat telepítettek, amelyek lombjai 30 évvel később már olyan kellemes hűset adtak, amelyet a városlakók legközelebb már csak Sóstó erdejében találhattak. Ezért is panaszkodik a Nyírvidék újságírója, hogy nem használják ki kellőképpen. Az okok között elsőként az odavezető utak minőségét említi, amelyek keskeny földutak és bűzös szemétdombok mellett vezetnek. Ha valaki mégis kijut, akkor nincs egy hely, ahová leülhet és hiányzik egy kisebb nyári vendéglő is, ahol frissítőhöz juthatnának. 1902-ben, az ott található, elöregedett fák kivágása után már a liget haláláról tudósítanak, 1906-ban pedig megkezdik a terület beépítését.
A Bujtos területe kiváló volt vályogvető és téglaégető üzemek létesítésére, amelyek közül leghíresebbé a Barzó Mihály által, 1888-ban alapított téglagyár vált. A téglavetős idők emlékét őrzi az Agyag utca elnevezése.
A 20. század elején a Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet sporttelepet és klubházat létesített itt. A jegenyefákkal övezett pályáján futballmérkőzéseket tartottak és itt rendezték a középiskolák tanévet lezáró tornaünnepélyeiket is. Sokak emlékezetében él még a bujtosi strand is, ahol Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázónk, Mitró György úszónk és Kósa Ferenc filmrendezőnk is megtanult úszni. És a Bujtos fái alatt is rótta köreit Kovács József „Bütyök” olimpiai ezüstérmes hosszútávfutónk.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2014. május 9. 16. o.)

Bujtos 01

 Bujtos 02

Bujtos 03

 Bujtos 04

 Bujtos 05

 (A fotók 2011 áprilisában készültek.)