// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek...

A zsidó mártírok emlékét őrző tér

Szabolcs vármegye és Nyíregyháza zsidó lakosait 1944 áprilisában gyűjtötték össze. A nyíregyházi gettót a Kótaji (ma Vasvári), Dohány, Sarkantyú, Nyírfa, Jókai, Rákóczi és Síp utcák, illetve a Bessenyei tér és a Kis tér által határolt területen alakították ki. A deportálás előkészítéseként a zsidókat április vége felé és május első felében a közeli Sima, Nyírjes- és Harangod puszták három gazdasági területére szállították. A deportálásuk május 27-én kezdődött, amikor a Nyírjes pusztáról jövő első csoportot Nyíregyházán bevagonírozták. A gettó lakóit két menetben deportálták május 29-én, ill. május 31-én. A szabolcsiakat az Auschwitz-Birkenau-i táborba szállították.
A városból elhurcolt zsidó mártírok emlékére a Kis tér nevét 1946-ban Mártírok terére változtatták, nevük pedig ott olvasható azokon a márványlapokon, amelyeket az elpusztított Szarvas utcai zsinagóga megmaradt alapján 1949-ben állítottak. Az emlékművet 1953-ban lebontották és átszállították a Kótaji úti izraelita temetőbe. 2004-ben az egykori nyíregyházi gettó területén, a Dob és a Holló utca által határolt téren, a holokauszt áldozatainak emlékművet állítottak. Zagyva László alkotásán a vörös, fekete és szürke gránittömbbe faragott negatív emberforma arra az ürességre utal, amelyet a több ezer ember értelmetlen halála okozott.
A Mártírok terén látható zsinagóga épületét Baumhorn Lipót tervei alapján 1924-ben kezdte el építtetni az ortodox zsidó hitközség. Már ebben az évben használatba is vették, de a zsinagóga csak 1932-ben lett teljesen készen, amikor a belső munkálatokkal is végeztek. A mennyezeten és a falakon található festményeket Z. Szalay Pál, a Községi Jókai Mór Polgári Fiúiskola művész rajztanára készítette. Az északi homlokzaton Izrael 12 törzsének a jelképei láthatók, míg a déli homlokzaton a 12 hónap. A keleti oldalon látható a Tóra-szekrény, a közepén lévő emelvény pedig a Tóra olvasására használatos. Az istentiszteleti alkalmakon a zsinagóga alsó szintjén a férfiak, a karzaton pedig a nők imádkoznak.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2014. május 16. 16. o.)

Még több kép...

nyiregyhaza zsinagoga regi w

 A zsinagóga épülete (1930-as, 40-es évek)

A zsinagóga belseje

Nyiregyhaza zsinagoga 01

 Nyiregyhaza zsinagoga 02

Nyiregyhaza zsinagoga 03

 Nyiregyhaza zsinagoga 04

 Nyiregyhaza zsinagoga 05

 (A fotók 2014. május 12-én készültek.)