// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Szabolcs szálló

Friedmann Selig legnagyobb volumenű építkezési vállalkozása a Szabolcs szálló felépítése volt, amely egyben a város kevés szállodaszobáinak gondjain is próbált enyhíteni. Ez a vasútállomás előtti téren felépített szálló elsősorban a vonattal utazó közönség számára épült, de éttermi szolgáltatásait a városlakók is igénybe vehették.

A szállót Friedmann megrendelésére Balczár István építette 1928-ban és Kovács Ödön szállodás és vendéglős bérlőként üzemeltette. A modern szálló 22 szobával és egy fürdőszobával várta a vendégeket. Mindegyik szobát központi fűtéssel, vízvezetékes mosdóval és speciális rendelésre gyártott rézágyakkal szerelték fel. A folyosókra a szőnyegeket Hollandiából rendelték. Tágas udvarát kerthelyiségként vehették igénybe a felüdülésre váró utazók, ahol tekepályát is kialakítottak. Egy egyágyas szobáért 3, míg egy kétágyasért 6 pengőt kértek, a menü ára pedig 1,60 volt. Az utazók körében hamar közkedveltté vált a szálló. Az éttermét 1928. szeptember 1-én nagy halvacsorával nyitotta ki. Ételeit Péter bácsi, a helyiek számára jól ismert szakács készítette, míg a kiszolgáló személyzetet is a pincérek, ételhordók elitjéből válogatták ki.

Az új szállodát a város előkelőségei is megtekintették, így Énekes János prelátus, Szohor Pál főjegyző, Kardos István kultúrtanácsnok és Polinszky Pál aljegyző is. A Nyírvidék tudósítójával együtt ők is elismerték a szálló kitűnőségét, csak az előtte lévő tér állapotát kifogásolták. „Olyan az új épület itt a zűrzavarban, mintha új kalapot viselnénk kopott gúnyára”. A tér utcái gidres-gödrösek, és az időjárástól függően hol sárosak, vizesek vagy porosak, este 11 órától pedig sötétek. Ez a tér egyáltalán nem éke még a városnak, de a fejlesztése napirenden volt. A régi vasúti vendéglőt már lebontották az utcát pedig hamarosan aszfaltozták. Egy szobrot is álmodtak a térre, amellyel a városalapítóknak állítottak volna emléket. Sajnos ez a terv nem vált valóra, a Szabolcs szálló épületét pedig az 1944. szeptember 6-i bombázás döntötte romba.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2020. február 21. 16. o.)

szabolcs szálló

A Szabolcs szálló egykori épülete

Szabolcs 1

Szabolcs 2

Szabolcs 3

A Szabolcs szálló hirdetései a Nyírvidékben