// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A Jósavárosi Napok történetéhez

Az 1970-es években egy új városrész született a város északi részén. A terveken XVII. sz. lakókörzetként szerepelt a terület, amely 1972-től a Jósaváros nevet viseli. Az új lakónegyed fokozatosan benépesült, és az átadás évében, 1978-ban már mintegy húszezer ember talált itt otthonra, akik jósavárosiaknak nevezték magukat. Hamar felmerült a közösséggé formálás igénye és megszületett a Jósavárosi Napok programsorozata, amely ma a város legnagyobb múltú rendezvényei közé tartozik.

Az első ilyen szervezés az 1975. évi augusztus 20-i ünnephez kötődik, ekkor rendezték meg hagyományteremtő jelleggel a „jósavárosi játéknapot”. A kezdeményezés élére a Hazafias Népfront körzeti bizottsága és a Váci Mihály Lakásszövetkezet állt. A 14 éven aluli gyermekek részére aszfaltrajzversenyt, kerékpáros ügyességi és gyorsasági versenyt, valamint focibajnokságot rendeztek. A „Jósavárosi Napok” kifejezést először 1977-ben használták és ezt követően immár minden évben ezen a néven hirdették meg a hagyományosan az alkotmány ünnepe tiszteletére szervezett eseménysorozatot. A kezdetben egyhetes, majd háromnaposra tervezett rendezvények között szerepeltek kulturális, sport- és szórakoztató események, amelyek a „jobb lakóközösség” kialakítását voltak hivatottak szolgálni.

Az évek alatt a Jósavárosi Napok keretében a sportrendezvények mellett szerveztek divatbemutatókat, ételkostolóval egybekötött termékbemutatókat, képzőművészeti kiállításokat, utcabálokat, szabadtéri filmvetítéseket, koncerteket, amatőr népzenei együtteseknek, népdalköröknek és táncegyütteseknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, adtak térzenét és természetesen nem maradhatott el a tűzijáték sem. Néhány alkalommal a Robinzon-dombon ünnepi tábortüzet is raktak. Helyszínül a 15-ös, majd a 9-es iskola tornapályáit és épületeit is igénybe vették.

E rendezvények bizonyára sokakban idéznek kellemes emlékeket, amelyek sora tovább gazdagodhat, hiszen ebben az évben is várják a szervezők a vendégeket a Jósavárosi Napokra.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2020. augusztus 7. 8.)

Josa

Gaál Béla felvétele 1979-ből