// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Májerszky Barnabás, a „specialista olajberendező gépgyáros” 1.

A Nyírvidék egyik 1883. évi számában egy hirdetés adta hírül, hogy Clayton & Shuttleworth mezőgazdasági gépgyárosok Hercz Zsigmond miskolci gépgyárost bízták meg a Nyíregyházára és Szabolcs megyére vonatkozó képviseletükkel. A patinás angol céget 1842-ben alapították és mezőgazdasági gépek gyártásával szereztek világhírnevet maguknak. Az ő nyomdokaikba lépett Hercz, aki Miskolcon 1879-ben gépgyárat alapított. 1882-ben Májerszky Barnabás lett a nyíregyházi üzletének vezetője, akivel annyira meg volt elégedve, hogy 1884-ben társul vette maga mellé. Ugyanekkor az angol cég képviselete mellett egy gépjavító műhelyt is berendeztek és immár „Hercz és Májerszky mezőgazdasági gépek és eszközök raktára és műhelye” néven hirdették a Szarvas u. 5. sz. alatti közös vállalkozásukat.

Hercz és Májerszky munkakapcsolata 1887-ben ért véget, 1888-tól már csak Májerszky neve van feltüntetve az angol gépgyárosok nyíregyházi képviselőjeként, aki a gépek forgalmazása mellett már gőzmalom, olajgyár, gőzfürdő berendezések tervezését és építését is vállalta. Az eleinte kis gépműhely fokozatos fejlődéssel 1891-ben gépgyárrá alakult és a Szarvas utcáról átköltözött a mai Széchenyi-Szabolcs-Malom utca közötti telekre. A tulajdonos lakása és irodája pedig a Széchenyi u. 15. sz. alatt volt felkereshető. Májerszky gépgyára hamarosan az olajgyártógépekre specializálódott. A víznyomású olajsajtói, olajmaghajaló malmai, olajmagválasztó-, zúzó-, pörkölő- és olajmaggyúró gépei az egész országban, sőt az ország határain túl is keresettekké váltak.

Májerszky nevét az 1896. évi millenniumi kiállítás tette ipari körökben országosan ismertté, amikor a szabadalmazott víznyomású olajsajtójáért aranyérmet kapott, a megyei kiállítók közül egyedüliként, sőt a munkatársai is külön elismerésben részesültek. Sorra szabadalmaztatta a sajtolással kapcsolatos találmányait és szerezte a kitüntetéseket, elismeréseket, amelyeket fel is tüntetett a hirdetésein.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2022. május 13. 16. o.)

431b