// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Volt egyszer egy Pacsirta vendéglő 1.

Amikor 1894 februárjában megnyílt a színház, akkor a helyi lap, elsősorban a vidéki látogatók számára így adta meg az Alpár Ignác tervei alapján emelt épület helyét: az akkori Széna tér nyugati oldalán, „a Pacsirta vendéglő és a csendőrlaktanyául szolgáló épület között áll”. E három épület közül a vendéglőt már hiába keresnénk, a Bethlen Gábor utca és a Bessenyei tér saroképületét évekkel ezelőtt lebontották, helyén ma a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épülete található.

A Somogyi Gyula és Kubassy Gusztáv közösen birtokolt telkén épült vendéglátóipari egységről az első híradás 1890-ből származik, amikor az „újon épített, téli és nyári használatra kitűnően berendezett”, 5 szobával, 2 konyhával, nyári teremmel, 2 tekepályával, 3 pincével és jégveremmel ellátott vendéglőt bérletre kínálják. Első bérlőjének neve még kutatást érdemel, de az biztos, hogy 1893 áprilisától már özv. Marossi Józsefné a vendéglősné, aki villás reggelit, frissen csapolt kőbányai sört, magyaros kosztot, hegyi és kerti borokat kínálva ajánlotta magát a vendégek becses pártfogásába. A sűrű bérlőváltások ellenére a Pacsirta hamar népszerűvé vált a városlakók körében. Banketteket, dalestélyeket, pártgyűléseket szerveztek ide. Egy alkalommal a Somossy Orfeum tartott a vendéglő kertjében felállított színpadon előadást, míg szigeti Benedek Gyula vívómester pedig vívóversenyt rendezett nagytermében.

Bencs László polgármester városi szolgálatba állásának 25 éves jubileuma alkalmából csaknem háromszáz vendégnek adott közvacsorát a vendéglőben. Még Geduly Henrik is fontosnak tartotta várostörténeti monográfiájában megjegyezni, hogy az általa 1893-ban alapított Kuglizó Társaság a Pacsirtában „él e kellemes testgyakorló nyári szórakozásnak”. A helyi kerékpársport szerelmesei is e helyen alapították meg egyletüket, ahol Benczi Gyula is szívesen játszott zenekarával. Rózsakerti József bérlőnek köszönhetően pedig 1896 nyarán „tündéri fényben úszott” a vendéglő kerthelyisége, ahová bevezette a villamos világítást.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2022. július 15. 8. o.)

440b

Hirdetés a Nyírvidékben