// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„Arca, egész megjelenése: költemény” – Putty Lia

Bár filmjei beharangozásaikor a Nyírvidék sűrűn utalt nyíregyházi származására, azonban a némafilmek világhírű csillaga nem városunk szülötte: a Kassa melletti Vécsen, 1897. január 10-én látta meg a napvilágot Putty Gyula ulánus kapitány és Hoyos Mária grófnő negyedik gyermekeként. A már özvegy grófnő gyermekeivel rokonaihoz költözött Nyíregyházára a Kiss Ernő utca 3. sz. alatti házba. Az asszony Marianna nevű lányával 1908-ban részt vett a Korona szállóban tartott bankettet követő táncmulatságon, majd 1912-ben Amáliával a Bethlen Gábor Kör estélyének táncosai között olvashatók a neveik.

Négyesi Szepessy Zoltán Abaúj vármegyei tb. szolgabíró és földbirtokos 1913 áprilisában eljegyezte a mindössze 16 esztendős Putty Amáliát, majd szeptember 16-án a helybeli református templomban össze is házasodtak. Még a nyíregyházi családi házban született első kislányuk 1914 nyarán, ezt követően a földbirtokos Zemplén vármegyei birtokára költöztek Gibártra. Még született egy leányuk, de 1918-ban elváltak. A színészet iránt mindig is nagy érdeklődést tanúsító Amália már Putty Lia néven debütált és „sok tapsot aratott” a Színházi Élet fővárosi matinéján 1918 decemberében. Ugyanebben az évben vele forgatták az egyetlen Magyarországon készült filmjét A császár katonái címmel. Kalandos életútja ezt követően Bukarestben, majd Berlinben folytatódott. Itt játszotta el nagy sikert aratva a Hindu síremlék című film táncosnőjét. Ekkor a moziplakátokon már Lya de Putti néven szerepelt.

1926-ban már Amerikában forgatott. Filmjeit a nyíregyházi Apolló és Diadal mozik is játszották. Egyik filmje után ezt írta róla a helyi lap: „legszebb jelensége a filmnek, mióta csak vissza tudunk emlékezni”. Putty Liának világhírnevet hoztak filmjei, azonban karrierjének tragikus halála vetett véget: egy csirkecsont akadt a torkán, a toroksérülése pedig elfertőződött és 1931. november 27-én New Yorkban elhunyt. Első férje, aki soha nem tudta feledni őt, követte a halálba: 1932-ben fejbe lőtte magát egy budapesti szállodában.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2023. szeptember 18. 12. o.)

495

(Kép: Hungarian National Digital Archive - ugyanezen az oldalon még több kép fedezhető fel a színésznőről)

495b

„Putty Lia, Putty Géza, Pombszky György, Putty Sándor, Putty Mici és Szepessy Zoltán, Putty Lia első férje”
(Kép: Színházi Élet, 1932. 14. sz. 32. o.)

495c

Hirdetés (Nyírvidék, 1927. szeptember 28. 5. o.)