// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Fejezetek az egykori Kállai utca 2. szám alatti épületek történetéből 2.

A kettős ház 1894-ben már dr. Márkus Károly ügyvéd tulajdonában volt, így adják meg a hirdetésekben is az épület bérlői: Márkus-ház, igaz eleinte még hozzáteszik: „előbb Palánszky Sámuel-féle ház”. A fényképészeti műterem különböző bérlői és a nőnevelő intézet mellett még az épületben működő Füredi testvérek zeneiskolájáról és a Bessenyei György Képzőművészeti Népfőiskoláról nevezetes a ház, mint ahogy azt a húsz évvel ezelőtt elhelyezett emléktábla betűi is hirdetik.

A Füredi testvérek Nyíregyházán születtek. József, Lajos, Sándor és Henrik hegedűművészek, míg Samu gordonkaművész lett. Európa nagyvárosaiban is koncerteztek, sőt Sándor és Samu Amerikában is sikert aratott, de több alkalommal a helyi közönséget is elbűvölték játékukkal. Többen közülük zenetanári múlttal is rendelkeztek, Sándor pl. tanított a kassai, a szatmári és a debreceni zeneiskolában is, míg ez utóbbinak József, Henrik és Samu is a tanárai voltak. Henrik és Lajos 1907-ben Nyíregyházán indítottak hegedű, gordonka és zongora tanfolyamot. A zenedéjük fő céljául azt tűzték ki, hogy „a művészi pályára hivatott növendékek az Országos Magyar Királyi Zeneakadémián a felvételi vizsgálatot sikerrel állják ki, azon növendékek pedig, kik nem készülnek művészi pályára, szintén sikerrel állják ki a zeneértő közönség legszigorúbb bírálatát zenei oktatásukat illetőleg”.

A zenede előbb a Polgári Leányiskola, majd a Pazonyi (ma Dózsa György) utca 5. szám alatti Marsalkó-féle házban, 1909-től pedig a Kállai utca 2. számú ház emeletén rendezkedett be. Tanítványainak száma folyamatosan gyarapodott, előmenetelükről pedig vizsgákon és a Korona dísztermében tartott hangversenyeken adtak számot. A zenedealapító Füredi Henrik 64 éves korában, 1941 januárjában hunyt el.

Balogh József, Berky Nándor és Ősz Dénes vezetésével, 1946 őszén itt kezdte meg működését a Bessenyei Képzőművészeti Népfőiskola. Egy év után az ódon házból a Vay Ádám utca egyik épületébe költöztek át. Az épületegyüttest az 1990-es években bontották le.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2024. február 26. 12. o.)

516b

A kettősház egy archív képeslaprészleten

516

Emléktábla