// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

145 éve született a botanikus kert névadója

Május 8-án, a madarak és fák napján az Év Fájával, egy kocsányos tölgy elültetésével gazdagították a botanikus kertet. A Nyíregyházi Főiskola és a Sóstói erdő által határolt kert alapjait 1972-ben vetették meg, amikor a Tanárképző Főiskola átvett a Felső-tiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságtól 4,5 hektár erdőterületet. Az 1973 óta folyamatosan bővülő és szépülő kert minden évszakban csodálatos és gazdag látnivalókat kínál az odalátogatóknak. Többek között gyógy- és fűszernövénykert, látványpark életfával, kövirózsa gyűjtemény, pálmaház, kaktuszház, a trópusi vízi- és haszonnövények háza, mediterránház várja a botanika iránt érdeklődőket.
A Nyíregyházi Főiskola Botanikus Kertje 2002. május 9-én ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalmából a kertet Dr. Tuzson Jánosról nevezték el, és leleplezték a névadó terrakotta mellszobrát, amelyet Tuzson Eszter, a dédunoka készített (képünkön). Ugyanekkor egy emléktábla is készült a névadó arcképével, valamint a bejáratnál egy kőrisfából készített fafaragás is látható.
Dr. Tuzson János 1870. május 10-én született az erdélyi Szászcsanádon. Középiskolás tanulmányait Nagyszebenben és Budapesten végezte, majd 1887-től a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia erdészeti szakának hallgatója. A kolozsvári egyetemen szerzett bölcsész doktorátus után a selmecbányai Erdészeti Akadémia növénytan tanára, majd berlini és koppenhágai tanulmányi utak után, 1912-től a Pázmány Péter Tudományegyetem Növényrendszertani Intézetének vezetője és a Füvészkert igazgatója volt. 1909-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező taggá választotta. Élete fő műve a Rendszeres növénytan két kötete, amely az első, magyar nyelven íródott fejlődéstörténeti növényrendszertani mű. Feltárta az Alföld növényvilágát és 1913-ban felfedezte a bátorligeti őslápot, ezzel a megyét botanikai szempontból európai hírűvé tette. A nemzetközi hírű kutató és tudós 1943. december 18-án hunyt el Budapesten. A ma 5,6 hektáros botanikus kert méltó módon őrzi és ápolja névadója emlékét.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. május 15. 16. o.)

Még több kép...

 Tuzson János 03

 Tuzson Eszter: Dr. Tuzson János (2002)

Tuzson János 02

 Dr. Gyovai Ernő-Tyukodi László: Dr. Tuzson János

Tuzson János 01

Dr. Honfi Ferenc: Dr. Tuzson János