// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„Gyerünk a moziba be!” Egy kis mozitörténet 1.

Béke, Gorkij, Krúdy, Móricz – néhány név az egykori nyíregyházi mozik palettájáról. Csak a legnagyobbak, legismertebbek, amelyeket a moziközönség a plázamozik hódításáig látogathatott. Kinek-kinek kedves emlékek, érdekes filmélmények juthatnak eszébe. De vajon melyik volt az első mozi városunkban?

Rövid hír a Nyírvidék 1908. márciusi első számából: „Nyíregyháza város társadalmi életében egy kis változást fog előidézni egy állandó szórakoztatóhely, a villanyszínház megnyitása. A mozi tehát, mely más vidéki városokban is, de főleg a fővárosban oly kitűnően bevállott, nálunk is megkezdi működését a deákság, de különösen a gyermeksereg örömére. Az előadások szolidak, családiasak lesznek, úgy hogy azokat bárki kellemesen végig élvezheti.” Az Apolló Villanyszínház 1908. március 14-én tartotta első vetítését, majd innentől kezdve minden szombaton, vasárnap és ünnepnapokon voltak az előadások. Délután 4-től este 7-ig voltak a gyermekeket hívogató matinék, este 8-tól és 9-től pedig a rendes előadások. Hamarosan bevezették a hétfői, ún. „elit” vetítéseket is, amelyeket a város intelligenciájának szántak és az ismeretterjesztést tartották elsőrendűnek.
Az Apolló elsőnek az Otthon (később Royal, a megyeház terének sarkán) szálloda nagytermében rendezkedett be, bejárata a Kis tér (ma Mártírok tere) felől volt, de a mozi üzemeltetői még a nyitás évében új épületet emeltek. Az építkezés ideje alatt a vetítéseket a városi színházban tartották. A Szuchy testvérek tervei alapján felépült moziépület Margócsy József visszaemlékezése szerint „nem volt más, mint egy nagy, téglalapalakú hodály, csak éppen kellően bevakolva, lefestve, «artisztikus« gipszdíszítésekkel ellátva (kergetőző angyalkák, stilizált elemek sorozatában). Égrenyíló oldalkijáratokkal, amelyek eleve lehetetlenné teszik a kellemes fűtést, viszont a bejárat annál díszesebb igyekszik lenni a pénztárral együtt”. Az új mozgóképszínházat a régi közelében emelték, mai utcaszámozással a Mártírok tere 8. sz. alatti épület helyén állt városunk első mozija (képünkön). Az első vetítést 1908. november 7-én tartották benne.

 (Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. július 10. 16. o.)

Nyíregyháza Apolló

Az Apolló mozi bejárata