// AdSense kód

HŐSÖK TEMETŐJE

22. Hősök temetője borító

A kötet 2014 novemberében jelent meg,
kiadója a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat.

Hősök temetője

Az első világháború kitörését követően, 1914 végén, Nyíregyházán egy kórházat létesítettek a frontról hazatérő sebesült katonák ellátására. A különböző járványok elterjedésének megakadályozására is hivatott, barakkrendszerű megfigyelő kórházban 1915-ben már 2700 katona ellátását végezték. Az elhunytakat a kórház mellett kialakított temetőben hantolták el. 1916-ban a temető hivatalosan a Hősök temetője nevet kapta.
A két világháború közötti időben halottak napján (november 2-án) gyertyákat gyújtottak az elhunytak sírjai fölött. 1924-ben a Magyar Országgyűlés törvénybe iktatta a Hősök emlékünnepét, amely május hónap utolsó vasárnapját a hősi halottak emlékének szentelte. 1925-től a Hősök napi megemlékezések egyik helyszíne volt a Hősök temetője, ahová két emlékjelet is állítottak az elhunytak tiszteletére.
A második világháború után a temetőt bezárták és a város csak a legszükségesebb fenntartási munkálatokat végeztette el. Ez idő alatt azonban a síremlékek állaga romlott, az emlékjeleket pedig megrongálták.
1989-től a temető gondozásában, a sírok rendbetételében, az emlékjelek kijavításában és a megrongálódott sírkövek kicserélésében a város mellett nagy szerepet vállalt a Nyíregyházi Városvédő Egyesület majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat. A temetőt újra látogathatóvá tették és a felelevenített Hősök napi ünnepi megemlékezések egyik helyszíne is a temető lett.
2007-től a Temetkezési Vállalat halottak napján gyertyagyújtásokat szervez a temetőbe, amelyet az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából felújított, több síremléket kicserélt és az emlékhely rangjához méltó, új díszkaput készíttetett.
A temetőben található 2378 sírkő alatt 14 nemzet katonája alussza örök álmát: bosnyák, cseh, horvát, lengyel, magyar, montenegrói, német, olasz, orosz, osztrák, román, szerb, szlovén és ukrán. A temetőben eltemetettek névsorának közlésével a kötet kiadója az ő emlékük előtt is tiszteleg.

(A kötet 119. oldalán olvasható rezümé)

E Meghívó

A kötetbemutató képei
(fotók: Máté János nyiregyhaza.hu)

23. nyiregyhaza hosok temetoje kotetbemutato 01

24. nyiregyhaza hosok temetoje kotetbemutato 02

25. nyiregyhaza hosok temetoje kotetbemutato 03

26. nyiregyhaza hosok temetoje kotetbemutato 04