// AdSense kód

NAGYHALÁSZ

Úti napló (Nagyhalász-Ibrány-Buj-Kótaj)

2010. augusztus 25-én, a nyári szünet (majdnem) utolsó napján bringára pattantam. Két célt jelöltem ki magam elé: Ibrányban lefotózni Ibrányi László szobrát, Bujon pedig az általános iskolában a Rákóczi-domborművet. De mindezek előtt előbb Nagyhalász városába érkeztem. Az út elején nagy meglepetés ért: Sóstóhegyet elhagyván folytatódott a kerékpárút. Hoppá! Sőt! Halász felé közeledvén közmunkások egyengették az utam azzal, hogy az útra belógó akácfák ágait levágták. Hacsak nem kapok egy defektet az akác útra került töviseitől, akkor jó napom lesz -gondoltam magamban. Majd szemléltem a tájat. Dohányültetvények, szilvagyümölcsös, szántóföldek és nádas váltogatta egymást. Így értem el elég rövid idő alatt Nagyhalász táblájához, ahol a második meglepetés ért: egy tájékoztató tábla adta hírül, hogy már egy pár kilométer óta a Rétközi kerékpárutat taposom. Szégyen, de erről a kiépített útról még nem hallottam. (A 90-es évek elején kerékpároztam utoljára ezen a vidéken, akkor még nem volt.) Hazatérésem után még volt annyi erőm, hogy gyorsan rákeressek a neten erre az útra. Nos, a tájékoztató táblán megadott honlap sajnos nem létezik, de helyette találtam egy másikat.

01

Ez a tábla fogadott Nagyhalász határában

Erről a honlapról többek között kiderül, hogy "a Rétközi Kerékpárút a maga 52 km-es nyomvonalával Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, valamint az Észak-alföldi Régió egyik leghosszabb kerékpáros útvonala két régiót és 4 statisztikai kistérséget köt össze, s Rakamaz - Tokaj térségében kapcsolódik a 11-es jelű EURO-VELO európai kerékpárút hálózathoz. A kerékpárút megvalósítását 1994-95-ben Nagyhalász település kezdeményezésére 11 önkormányzat - Nyíregyháza, Kótaj, Nagyhalász, Ibrány, Paszab,Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Timár és Rakamaz - határozta el."

02

Látva a térképet bennem a kísértés, hogy eltérek a haditervtől és végigcsinálom. Tervemtől csak a tájékoztató tábla másik oldala térít el, amelyen az olvasható, hogy Nagyhalász a Rétköz egyik legnagyobb városa, hossza 26 km. Az egész útnak a fele Nagyhalász hossza! Úgyhogy minden marad az eredeti tervek szerint. De még az út folytatása előtt lefotóztam a Lónyay-főcsatornát. Íme:

03

04

A Lónyay-főcsatorna és a kerékpárút hídja

És bizony innen azért tekerni kellett egy keveset, amíg tényleg lakott területre érkeztem, de megérte! Az Arany János u. 118 sz. alatti épület elkápráztatott:

05

06

A képek a két világháború között épült egykori iskolát mutatják.
Jellegzetes téglája jellemző a környékre (pl. Kemecsén is van ilyen épület), de ami igazán megfogott,
az a homlokzatán lévő bájos díszítő szobrocska.

07

08

Egy iskolába baktató kisdiák, hóna alatt a palatáblával, zsebbe dugott kézzel, vagányan. Az épület üresnek tűnt, a kiírás szerint kutya is vigyázza. Jó lenne tudni, mi lesz a sorsa és jó lenne remélni, hogy megmarad ez a szobrocska! A következő látványosság a város központja felé közeledvén a Csuha-Kállay kúria. A helytörténeti gyűjteménynek is helyt adó kúriába sajnos nem tudtam bemenni, így csak a kerítésen kívül fotózhattam le az épületet.

09

Csuha-Kállay kúria Az épület szépen felújított, a park gondozott, szép látványt nyújt.

A bejárattól balra egy tájékoztató tábla tudósít az épület történetéről.
A település honlapjáról kiderül, hogy a kúriát uniós forrás segítségével újították fel és 2009. október 23-án adták át.

10. Tájékoztató tábla

Hála a technikának az épület két emléktábláját is sikerült lencsevégre kapnom:

11. Csuha Antal emléktábla

12. Kállay András emléktábla

Csuha Antal a település híres szülötte, akinek emlékét őrzi még az általános iskola (1998-ban vette fel nevét) és egy emlékoszlop. Az interneten fellelhetők azok a dokumentumok, amelyek Csuha Antal ezredessé és tábornokká való kinevezését igazolják. Az iskola közelében ez az 1998-ban emelt emlékoszlop látható.

13

Csuha Antal emlékoszlop

Még az emlékoszlop előtt lefotóztam a római katolikus templomot és a városháza épületét is.

14

Római katolikus templom

15

Városháza

Egy kis kutakodás után, a település honlapjáról kiderült, hogy Nagyhalász 1993-ban kapott városi címet, a felújított városháza épületét pedig 2009-ben adták át. (A megállapíthatóan rendszeresen frissített honlapnak nagy hiányosságai vannak: nem olvasható rajta a település története, Csuha Antal élete és nem mutatja be a település nevezetességeit. Viszont az tény, hogy a közelmúlt eseményei és a jelenre vonatkozó információk szépen megjelennek.) (Jelentem, a településnek új honlapja készült, amelyen már elérhető a településtörténet, a "Helytörténeti emlékek" link alatt három tanulmány is olvasható, valamint a Nyírvidék korabeli számait is feltöltötték, amelyek a településre vonatkoznak! Említésre méltó továbbá a galériába feltett régi képek sokasága, amelyek helyi épületeket és életképeket ábrázolnak. Ajánlom! 2021.02.28-án)

Tovább folytatván az ismerkedést a várossal egy szépen kialakított térre bukkantam, a téren pedig díszkutra (a kút tényleg csak dísz, mert vizet nem ad, legalábbis a fortélyára nem sikerült rájönnöm).

16

17

Díszkút a város címerével

A díszkút tetején a város címere látható. A név eredetének népetimológiás változatát Tompa Mihály dolgozta fel A halász és aranyhal című regéjében. A főtér az 1789-ben épült református templom közelében van.

18

19

A templom tornyot csak 1822-23-ban kapott.

A városból az Ibrányi útra kanyarodva egy emlékmű hirdeti a város lakossága nevében, hogy
"Kegyelettel emlékezünk a történelem viharaiban elpusztult hősi halottainkra és polgári áldozatainkra".

20

A település végén pedig a Halász szobra vesz búcsút tőlem, én pedig majd igyekszem megfogadni e kellemes élményeket adó város búcsútáblájának üzenetét: "Visszavárjuk".

21

Halász

22

Nem is olyan rég még áthaladt a településen a Nyírvidék kisvasút.

KIEGÉSZÍTÉSEK (2013. 02. 09-én)

Munkácsi Mihály nyíregyházi lakos jóvoltából közölhetem ezeket a fényképeket,
amelyek újabb adalékokkal szolgálnak Nagyhalász történetéhez. Köszönöm szépen!

23. Nagyhalasz zsinagoga maradvany

A nagyhalászi református templomban található az egykori zsinagóga maradványa.

24. Nagyhalasz Szarka Laszlo kopjafa

Szarka László nagyhalászi lelkipásztor kopjafája a templomkertben.

25. Nagyhalasz artezi kut

Egy szépen megőrzött, de nem működő artézi kút a település központjában.

KIEGÉSZÍTÉS (2021. február 28-án)

A napokban e-mailt kaptam Orosz Károly polgármester úrtól, melyben képeket is küldött a régi elemi ioskola homlokzatán lévő szobrocska és a fölötte lévő fakeret felújításáról. Nagy megtiszteltetés  az számomra, amikor egy település polgármestere jelzi felém, hogy felfedezte a honlapom és rajta a Nagyhalászt bemutató írásomat. Ez ösztönzött arra, hogy ma délután kocsiba pattantam és élőben is megnéztem a számomra oly kedves és bájos szobrocskát a palatáblás elemista diákról. De előbb álljanak itt a polgármester úrtól kapott, a felújítás során készült képek.

Nagyhalasz 3

Nagyhalasz 4

A felújítás képei

Nagyhalasz 1

Nagyhalasz 2

(2021.02.28-án készült képek)