// AdSense kód

NAGYHALÁSZ

Csuha-Kállay kúria

2011. április 9-én, egy majdnem szép tavaszi napon (ha nem fújt volna oly erősen a szél, akkor teljesen szép lett volna az idő), nyíregyházi cserkészekkel bringára pattantunk és elkerekeztünk Nagyhalászba. A Csuha-Kállay kúriában Oláhné Szilágyi Mária fogadott bennünket, aki elmondta a kúria történetét és bemutatta a kiállításokat.
Az előző évi kerékpárút során csak kívülről tekintettem meg a kúriát, így nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit is rejt e szépen felújított épület. De még a képek bemutatása előtt olvassuk el a kúria előtt lévő tájékoztató táblán lévő feliratot:

"A kúria első formájában a XVIII. század végére helyezhető, építtetője nagy valószínűséggel Eördöghfalvi Csuha Tamás volt. Téglalap alaprajzú, kéttraktusos, egyszerű épület volt, közepén pitvarral, konyhával, kétoldalt 2-2 lakószobával.
Az 1830 körüli években Csuha Sándor az épületet klasszicista stílusban átalakította, a főúri kastélyokhoz közelebb álló formában. Ma is látható eredménye a nyugati oldal főhomlokzata előtt nyílt oszlopcsarnok. Az eredeti épületet mind észak, mind dél felé megtoldották, a toldalékok nyugati homlokzatát a portikusz vonalához igazították; így nagyjából egy U-alakú alaprajzi forma jött létre.
A harmadik átalakítást Csuha Sándor fia, Tamás végeztette az 1850-es években. Ekkor épült fel az épület középtengelyében két helyiség a kelet felé kinyúló tömbben, amit Csuha Tamás "kertre járó szobának" nevez. Csuha Tamás jórészt Pesten, Budán élt, vagy más birtokain tartózkodott, a nagyhalászi kúriában kevesebbet fordult meg. 1864-ben haszonbérbe adta minden nagyhalászi ingatlanát Edelstein Sámuelnek.
Csuha Tamás 1865-ben általános örökösévé Vilma lányát tette meg. Eördöghfalvi Csuha Vilma férje Nagykállói Kállay András, a későbbi szabolcsi főispán lett, s így vált a kúria a Kállay család tulajdonává. Kállay Andráshoz és Csuha Vilmához köthető a XIX. század végi és XX. század eleji átalakítás, amelynek során az emelet nyílásrendszere kialakult. Minden bizonnyal ekkor készült el a manzárdtető is.
Kállay Andrásék hamarosan elköltöztek Nagyhalászból, a kúriát az 1910-es években a helyben birtokos Hönch család vásárolta meg. Nevükhöz fűződik a kúria utolsó jelentősebb átépítése, amely inkább modernizálásnak tekinthető.
A kúria 1945 után lassú romlásnak indult. Tanítói lakást, majd raktárakat alakítottak ki benne, működött itt tsz-iroda, megyei polgárvédelmi raktár. A felújított, megszépült, kiállításokkal berendezett Csuha-Kállay kúriát 1999-ben avatta fel Dr. Kállay Kristóf."

01. Csuha Kállay kúria

02. Csuha Kállay kúria

Az épület bemutatása után lépjünk be az ajtón, amely fölött a Kállay család címere látható
latin nyelvű jelmondatukkal: "In asperis et prosperis", vagyis "jó és balsorsban egyaránt".

kallay cimer

A Kállay család történetébe néhány fénykép és egy családfa enged bepillantást nyerni, de tényleg csak bepillantást, nem ez a kiállítás a kúria erőssége. Annál inkább a régi használati tárgyakat felvonultató szobák. Az egyik ilyen szobában többek között lámpák, mozsarak, pipák és harangok gazdag gyűjteménye látható. Kevdcsinálónak néhány fotó.

04

05

06

07

08

Egy másik szobában több öntöttvas kályhára bukkanhatunk.

09

10

Sok-sok, a népi életmód megismerését segítő használati tárgyat figyelhetünk meg
a gazdagon berendezett harmadik szobában.

11

12

13

14

15

Érdemes megtekinteni a következő szobában Bozsó István nagyhalászi gyűjtő rádiótörténeti kiállítását is.

16

17

18

Még írtunk pár sort a vendégkönyvbe és búcsút vettünk vendéglátónktól, akitől még zárszóként megtudtuk, hogy a kúria bekerült a "Kastélyturizmus a szlovák-magyar határ mentén" című európai uniós projektbe. Gratulálunk!


Mindenkinek szívből ajánlom a kúria megtekintését!

Bejelentkezni a Petőfi Sándor Művelődési Ház elérhetőségein lehet:
Telefon: 42/526-014
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.