// AdSense kód

2011

Balku Jenő emléktáblája

Balku Jenő

Balku Jenő a Kölcsey Ferenc Gimnázium matematika-fizika szakos tanára volt 1959-től 1995-ig.
Emléktábláját a gimnázium épületében leplezték le 2011. június 3-án.

A Királyi Katolikus Főgimnázium emléktáblája

01. kirkat

A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium az 1921-ben alapított és 1948-ig működő Királyi Katolikus Főgimnáziumot tekinti a szellemi jogelődjének, így nagy gondot fordítanak az egykori Főgimnázium történetének a megismertetésére, hagyományainak az ápolására. 2011. szeptember 1-jén abból az alkalomból lepleztek egy emléktáblát, hogy 80 évvel ezelőtt nyitotta ki kapuit a Kirkat. A városháza Bethlen Gábor utca felőli oldalán elhelyezett tábla emlékeztet arra, hogy a főgimnázium a római katolikus elemi iskola falai között kezdte meg a működését, amely egykor ezen az udvaron állt.

A Damjainch laktanya emléktáblája

02. Nyiregyhaza Damjanich laktanya emlektabla

Az egykori Damjanich Laktanya helyén ma lakópark épül.
Az emléktáblát 2011. szeptember 2-án leplezték le.

A nyíregyházi villamos emléktáblája

03. nyiregyhazi villamos

2011. szeptember 10-én az egykori nosztalgiázók és a városba titkon még villamost álmodók hada gyűlt össze annak az emléktáblának a leleplezésén, amelyet a 100 évvel ezelőtt megindult nyíregyházi villamosközlekedés mementójaként helyeztek el a Hősök terén. (A tábla annak a villamosnak a közelében látható, amely szintén a városi villamosközlekedés emlékét őrzi.) A tábla állítását a Vasúttörténeti Kör kezdeményezte és mellé állt a Városvédő Egyesület is, amely erre az alkalomra megjelentette egyik tagtársának a tanulmányát "A nyíregyházi villamos" címmel.

Vitéz Molnár Miklós emléktáblája

04. molnar miklos

A Szent Imre Katolikus Gimnázium Ungvár sétányon található épületén már három emléktábla őrzi az egykor diákok emlékét: Ruttkay Arnold és Zenthe Ferenc emléktáblái után 2011. szeptember 23-án leleplezték ugyanis vitéz Molnár Miklós márványtábláját is. A Magyar Királyi légierő 101/1 Zongora vadászrepülő századában szolgálatot teljesítő pilóta hadnagy szolgálatteljesítés közben halt hősi halált 1944. június 26-án.

Dr. Pál Miklós emléktáblája

Pal Miklos 2

Dr. Pál Miklós születésének 80. évfordulója alkalmából, 2011. október 5-én leplezték le a Nyírerdő Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájában. A tábla Rádi László fafaragó alkotása.

Papok padja

05. papok padja

06. papok padja

2011. október 21-én egy érdekes emlékjellel gazdagodott a város, ugyanis a városháza közelében elhelyezték a "Papok padját". Dallos András tölgyfából faragta ki azt a padot, amelynek emlékét Krúdy Gyula örökítette meg az 1924-ben megjelent "A nyíregyházi ember" című novellájában. A novella megfelelő részlete olvasható a pad melletti tájékoztató táblán is.

Hegedűs István emléktáblája

07. hegedüs istvan

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület kezdeményezésére 2011. október 23-án emléktáblával jelölték meg azt a Rákóczi u. 22. sz. alatti épületet, ahol 1924-ben Hegedűs István meglátta a napvilágot. Hegedűs István később elkerült a városból és öttusázó magyar bajnok lett. 1956. október 24-én halálos lövést kapott. A Horváth Miklós vésnök által készített emléktáblán az a 20 forintos bankjegy látható, amelynek modellje Hegedűs István volt.