// AdSense kód

RÁKÓCZI NYOMÁBAN 11.

Nagyar-Tarpa-Gulács-Vásárosnamény-Olcsva

2012. november 16-án, talán az év utolsó napsütéses napján még egy kalandozásra indultam, hogy a megye lefotózatlan kuruc emlékjeleit megörökítsem. Beregi célpontjaim első állomása Nagyar települése volt.
Nagyar a "Középkori templomok útja" elnevezésű tematikus út egyik állomása is. A református templom északi falán az 1991-es restaurálás óta látható az az 1500 körüli időből származó reneszánsz freskósorozat, amely Krisztus passióját ábrázolja. A templom kertjében három verses fejfa, egy Kossuthnak emelt emlékoszlop, valamint a templom oldalfalán egy első világháborús mementó is felfedezhető. A történelmi emlékjeleket 2003 szeptemberében egy kopjafával gyarapították, amelyet a Rákóczi-szabadságharc emlékezetére állítottak a fejedelem nagyari vitézeinek a nevével.

01. nagyar rakoczi kopjafa 02. nagyar rakoczi kopjafa

A kopjafán a következő személyek neve olvasható:
Balogh János (2x), Kocsordi Pál, Módis András, Módis Márton, Módis Miklós, Nagyary András, Néma Miklós,
Szabó János, Szűcs Tamás, Tiba Mátyás, Zsenyi László.

Nagyarról Esze Tamás falujába, Tarpára vitt az utam. Gondos kezek már becsomagolták és "téliesítették" Bajcsy-Zsilinszky Endre szobrát és a település több más szobrát is, így Esze Tamásét is, amelyet pedig nagyon szerettem volna lefotózni. Csomagolatlanul magasodott viszont II. Rákóczi Ferenc bronz lovasszobra, amelyet a szabadságharc kitörésének a 300. évfordulója alkalmából állítottak.

03. tarpa rakoczi szobor

A megye legmonumentálisabb Rákóczi szobrát Bíró Lajos szobrászművész készítette,
2003. május 18-án leplezték le.

04. tarpa biro lajos rakoczi szobor

A szobor közelében található a település református temploma, amelynek kertjében szintén a szabadságharc egyik emlékjele található. Bíró Lajos emlékműve a tarpai zászlóbontásnak állít emléket.

05. tarpa biro lajos

Bíró Lajos emlékművét 2001-ben leplezték le.
(Bizony egy kis helyreállítás már ráférne!)

06. tarpa biro lajos

Bíró Lajos: Rákóczi és Esze Tamás találkozása (2003)

Tarpa után Gulács következett, ahol Mikes Kelemen halálának a 250. évfordulója alkalmából, a régi iskola homlokzatán egy domborműves emléktáblát avattak.

07. gulacs mikes kelemen emlektabla

Nagy Lajos Imre: Mikes Kelemen (2011)

Gulács után Vásárosnaményra vitt az utam, ahol két Rákóczi-mellszobor is található. Az 1952-ben alapított gimnázium 1961-ben vette fel a fejedelem nevét.

08. vasarosnameny rakoczi szobor ocsai karoly

Ócsai Károly mészkőből faragott szobrát 1976-ban leplezték le a gimnázium épülete előtt.

09. vasarosnameny rakoczi szobor kovacs ferenc

Kovács Ferenc szobrászművész alkotását eredetileg 1969-ben, a vajai kastély parkjában állították fel.
Miután 1999-ben a vajai kuruc szoborparkban leleplezték E. Lakatos Aranka bronz mellszobrát Rákócziról,
Kovács Ferenc alkotását Vásárosnaménynak ajándékozták.

10. vnameny rakoczi emlektabla

A naményi pátens kibocsátásának 300. évfordulója alkalmából állított emléktábla
Kovács Ferenc szobrának a talapzatánál található.

Naményt elhagyva még láttam a régi Rákóczi-hidat, amely mellett már befejezéséhez közeledett az új híd építése. A majdan elbontásra kerülő régi híd emlékére álljon itt egy kis hídtörténet. A Tisza fölé az első állandó hidat Naménynál 1885-86-ban építették. Ezt a hidat 1919-ben felrobbantották, majd újjáépítése után, 1921-ben adták át a forgalomnak. Ezt az újjáépített hidat nevezték el 1926. január 29-én a fejedelemről. 1932-ben a híd meghosszabbítását határozták el. A munkálatokat 1936-ban fejezték be. Ezt a hidat robbantották fel a visszavonuló csapatok 1944. november 28-án. Ezután a régi alépítményeken egy új anyagból készülő korszerű híd megépítését határozták el. A hidat 1949. november 6-án nyitották meg. 1969-70-ben a hidat megerősítették, 1981-82-ben pedig a hídfőket és a szélső nyílásokat építették át. 1992-93-ban újra felújították és feszített csavarokkal erősítették a hidat. 2008-ban elhatározták a híd felújítását, azonban a feltáró vizsgálatok eredményei miatt ezt el kellett halasztani és 2009-ben egy új híd építését határozták el. A munkálatok 2011. július 22-én megkezdődtek. (Forrás) (2012. december 21-én megnyitották a forgalomnak az új hidat.)

11. vasarosnameny rakoczi hid

Egy képeslap a fejedelem nevét viselő hídról

12. vasarosnameny hid

A lebontásra kerülő híd

A nap utolsó állomása Olcsva volt. Ez az egyetlen magyarországi település, ahol szobrot állítottak gróf Károlyi Sándornak. Károlyi a család olcsvai kastélyában született 1669-ben. A kastélyt 1791-re lebontották, így a mellszobrot a református templom melletti parkban helyezték el.

13. olcsva karolyi sandor szobra

Sebestyén Sándor: Gróf Károlyi Sándor (1999)