// AdSense kód

Rákóczi nyomában 12.

Budapest

A 2013-as év első Rákóczi nyomában akcióját április 20-án indítottam. A célpont ezúttal szép fővárosunk volt, amelynek utcái és terei szobrokkal és emléktáblákkal gazdagok, s ezek között szép számmal akad a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos is. Egy útvonaltervező segítségével állítottam össze a menetrendem és egy BKV-napijegy vásárlásával -a trolibusz kivételével- szinte valamennyi tömegközlekedési eszközt igénybe vettem: metro, villamos, földalatti, fogaskerekű, busz, HÉV. Lássuk az eredményt!
Az első állomásom Kőbányára vezetett a Maglódi úti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolába. Itt telefonos egyeztetés után engedélyt kaptam a névadó szobrának a fotózására.

01. budapest bercsenyi mellszobor

Gáti Gábor: Bercsényi Miklós (1987)

Innen a XI. kerületi Bercsényi utcához siettem, ahol szintén a névadó emléktábláját szerettem volna lefotózni, de nem találtam. Sóváry János 1940-ben készített alkotását a Budapest szobrai című, 1955-ben megjelentett kiadvány helyileg a XI. kerületi Bercsényi utcába teszi. (A Köztérkép útmutatásai alapján korábban kerestem már az emléktáblát a XIX. kerületben, Kispesten, de ott sem találtam. Valahol figyelmetlen lettem volna?) Építkezési munkálatok miatt Szent Imre szobráról sem tudtam fotókat készíteni. Így picit szomorúan indultam neki a Diósárok utca megkeresésének, ahol reményeim szerint Esze Tamás szobrára bukkanhatok. Így is lett: némi buszozás és gyaloglás után meg is találtam az Esze Tamás Gyermekotthon udvarán a szobrot.

02. budapest esze tamas szobor

Solymári Valkó László: Esze Tamás (1960)

A visszaúton már a fogaskerekűt vettem igénybe, majd buszra és HÉV-re pattantam, így jutottam el Csepelre, ahol a Szent Imre tér 9. számú épületén fotóztam le az alábbi emléktáblát.

03. budapest rakoczi emlektabla szent imre ter

Kaubek Péter: II. Rákóczi Ferenc (1995)

Későbbi nyomozás után sikerült felvennem a kapcsolatot dr. Bolla Dezső helytörténeti kutatóval, akinek szíves közlése alapján sikerült kinyomoznom, hogy ki készítette a táblán látható domborművet és az avatás körülményeit.
Még két emléktábla szerepelt a mai tervben, amelyekre a a IX. kerületi Kinizsi és Ráday utcákban bukkantam rá.

04. budapest rakoczi emlektabla kinizsi utca

Gulácsy-Horváth Zsolt: II. Rákóczi Ferenc (2003)

05. budapest raday emlektabla

Ráday Pál és Ráday Gedeon emléktáblája

Sajnos azt még nem sikerült kiderítenem, hogy mikor leplezték le Ráday Pál és Ráday Gedeon emléktábláját. Másnap (április 21-én) nagy izgalommal készülődtem, hogy bejussak a Parlamentbe. De előtte még szétnéztem a felújítás alatt lévő Kossuth téren.

06. budapest kossuth ter 01

Ekkor még a helyén állt Rákóczi szobra, de később leemelték talapzatáról, hogy felújítva visszakerülhessen

07. budapest kossuth ter 02

Csodálkozva tapasztaltam, hogy mennyi érdeklődő, s köztük sok-sok külföldi turista várakozott arra, hogy bejusson a Parlamentbe. Korábban én sem jártam még ott, így bennem is nagy volt a kíváncsiság. A jegy felmutatása után az egyik bejárathoz vezényeltek bennünket. Innen sikerült felfedeznem az épületet díszítő szobrok között Rákóczi szobrát is.

08. budapest orszaghaz rakoczi szobor

Az Országház felsőházi szárnyának a Kossuth Lajos tér felőli homlokzatán 1905-től látható II. Rákóczi Ferenc szobra,
Mátrai Lajos kőbe faragott alkotása.

Sajnos az Országház kupolatermében tilos volt a vaku használata, így nem sikerült jó minőségű fotót készítenem Rákóczi domborműves emléktáblájáról.

09. budapest orszaghaz rakoczi emlektabla

A kupolacsarnok az Országház első számú díszterme, amelynek oszlopfőin történelmünk kiemelkedő alakjainak szobrai találhatók, míg II. Rákóczi Ferenc emlékét egy téglalap alakú fekete márványtábla őrzi a fejedelem portréjával, Ohmann Béla szobrászművész alkotásával. Az emléktáblát 1937-ben helyezték el a kupolacsarnok egyik oszlopfalára.
Ezzel a parlamenti látogatással ért véget budapesti kalandozásom, s maradt még egy-két hely, ahová egy későbbi időpontban el szeretnék jutni, mert az itt bemutatott emlékjelekkel még nem teljes a fővárosi anyagom.