// AdSense kód

RÁKÓCZI NYOMÁBAN 4.

Hajdúvid-Hajdúsámson-Téglás-Újfehértó-Hajdúnánás

2012. július 10-én (pár nappal a nagy utazásunk után) újra útnak indultam, ezúttal egy rövidebb hajdúsági barangolásra. Míg a családom a hajdúnánási strand nyújtotta örömöket élvezte, addig én tovább folytattam a Rákóczi szobrok felderítését.
A hajdúvidi szobornak csak a létezéséről tudtam, de fotót még nem láttam róla. Így elsőként ezt a szobrot kerestem meg. Hajdúvid korábban önálló település volt, ma Hajdúböszörmény része. A szobor a Művelődési Ház előtti parkban található.

01. hajduvid rakoczi szobor

Bányai József: II. Rákóczi Ferenc (1964)
(Ajánló)

Jó volt hallani, hogy egy helybeli -valószínűleg a Művelődési Ház dolgozója- mindent tudott a szoborról. Megtudtam, hogy az 1961-62-ben épült Művelődési Háznak Rákóczi lett a névadója, a szobrát 1963-ban készítette Bányai, de azt csak 1964-ben leplezték le. A parkot is sokáig Rákóczi parknak nevezték. Egyedül azt kellett pontosítanom, hogy már nem ez az egyetlen köztéri mellszobra Rákóczinak, hiszen van egy Berettyóújfaluban is. (Igaz, az már Bihar és nem Hajdú megye...)
Hajdúvidről Hajdúhadházra volt egy potya utam, igaz ezt magamnak köszönhetem. A Vay Ádámról elnevezett kiképzőbázison szerettem volna lefotózni a névadó mellszobrát. Abban bíztam, hogy lesz olyan szerencsém, mint tavasszal volt Szentesen. Ott is a laktanyában szerettem volna lefotózni Esze Tamás mellszobrát, s nem kértem előtte engedélyt. Odamentem a laktanyához, elmondtam mit szeretnék és a napostiszt engedélyezte a bejutásomat. Egy portai szolgálatot teljesítő katona kíséretében teljesítettem is küldetésem. Hajdúhadházon a napos nem volt ennyire előzékeny, így dolgavégezetlenül kellett távoznom. Azért be tudok mutatni egy képet, hiszen a szobrot eredetileg Nyíregyházán állították fel a Vay Ádám Laktanyában. A laktanya bezárása után, 2006-ban szállították át Hajdúhadházra. (A fotó készítését nem adom fel!)

02. vay adam szobor

Takács Erzsébet: Vay Ádám (1993)

Hajdúhadház után Hajdúsámson volt az úticélom. Itt elsőként azt az emléktáblát fotóztam le, amellyel 2004-ben állítottak emléket Rákóczi és táborának Sámsonba érkezésének.

03. hajdusamson rakoczi emlektabla 2 web

Az emléktábla domborművét E. Lakatos Aranka készítette.

Úgy látszik ez egy ilyen nap: a II. Rákóczi Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában is csak igazgatói engedéllyel és kísérettel fotózhattam, miután sikerült valahogy igazolnom (megmutattam a gépemen a nyári termést Rákóczi szobrairól), hogy jószándékkal jöttem, csak szeretném lefotózni Rákóczi szobrát. Míg várakoztam, felfedeztem, hogy harangja is van az iskolának, arra is engedélyt kértem. (Egyébként teljesen jogos volt ez az eljárás, ezúton is köszönöm szépen az engedélyt.)

04. hajdusamson rakoczi emleksarok

Rákóczi emléksarok az iskolában.

05. hajdusamson rakoczi szobor

Kurucz Imre: II. Rákóczi Ferenc (1998)

06. hajdusamson rakoczi harang

A Rákóczi harang (2010) Tóth Tivadar harangöntő munkája.
Nagyon szép üzenet is társul a harang mellé:
"Hallgasd a harang szép szavát, tanulj, dolgozz, szeresd hazád!"

Petőfiről található még egy érdekes szoborkompozíció a településen, valamint ajánlom az első világháborús emlékművét.
Tégláson a Rákóczi nevét viselő általános iskola Fényes utcai bejáratán a névadó domborműve látható.

07. teglas rakoczi iskola bejarata

Az iskola bejáratánál lévő kapuzat.

08. teglas rakoczi dombormu

Győrfi Lajos: II. Rákóczi Ferenc (1996)

Rövid út után Újfehértóra érkeztem. Itt egy szobor és egy emléktábla lefotózása volt a főcélom. A Városi Múzeum előtti szoborparkban Rákóczi Pál, Szoboszlai Pap István és Zajti Ferenc szobrainak társaságában találtam meg Nyúzó Mihály szobrát.

09. ujfeherto nyuzo mihaly mellszobor

Zagyva László: Nyúzó Mihály (1997)

Nyúzó Mihály a település szülötte. Jobbágyból lett Rákóczi ezereskapitánya, akitől 1707-ben nemességet is kapott. Az emléktábla ugyanitt, a Városi Múzeum falán található.

10. ujfeherto rakoczi emlektabla

A domborművet Sebestyén Sándor készítette.

Hajdúdorogon keresztül vitt tovább az utam, ahol megállásra késztetett Bocskai István lovasszobra, amelyet a hajdúk letelepítésének 400. évfordulója alkalmából állítottak. Érdemes a vele szemben lévő parkban Varga Imre szobrászművész bibliai témájú alkotását is megtekinteni.
E rövid hajdúdorogi séta után Hajdúnánás volt a nap utolsó úticélja. E város kellemes meglepetést okozott tisztaságával, rendezettségével és szobrainak gazdagságával. Korábban nem jártam még itt, pedig mindössze 35 km a távolsága Nyíregyházától. A belvárost több szobor is gazdagítja. Nagyon elnyerte a tetszésem az első világháborús emlékműve, de egészalakos szobra van még Kossuthnak és Bocskainak is.

11. hajdunanas rakoczi emlektabla web

A településen az újfehértóihoz hasonló emléktáblával állítottak emléket Rákóczinak és a nánási hajdúknak.