// AdSense kód

RÁKÓCZI NYOMÁBAN 9.

Mátészalka-Nagykároly-Szatmárnémeti-Vetés-Erdőd

2012. szeptember 7-én és 8-án Muzsnay Árpád meghívására Szatmárnémetibe utaztunk a feleségemmel, ahol Petőfi és Szendrey Júlia házasságkötésének a 165. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéssorozat részesei lehettünk.
Ha már útba esett, akkor Mátészalkán lefotóztam Esze Tamás egészalakos szobrát a róla elnevezett gimnázium előtt.

01. mateszalka esze tamas szobor

Turcsányi Árpád: Esze Tamás (1962)

Ilyen gyorsan még nem keltem át a magyar-román határon. S milyen szép lenne, ha még ennyi sem lenne! Szatmárnémetiben kis keresgélés után sikerült megtalálnunk az Auróra Szálló parkolóját, majd csomagjaink lepakolása után csatlakoztunk a tanácskozás tagjaihoz. A Petőfi Irodalmi Múzeum fiatal munkatársa épp Petőfi arcképeit elemezte nagy lelkesedéssel, majd egy muzeológustól megtudhattuk, hogyan ápolják Székelykeresztúron Petőfi emlékét.
Délután Nagykárolyban folytatódott a program. Az irodalmi tanácskozás megkezdése előtt lehetőség nyílt megtekinteni a frissen felújított Károlyi kastély épületét.

02. nagykaroly karolyi kastely

A felújított Károlyi-kastély nappal...

03. nagykaroly karolyi kastely 02

...és éjszakai fényben

Bár e napok főszereplői Petőfi és az ő Júliája, azért én elsősorban a Rákóczi vezette szabadságharc emlékjeleire koncentráltam. Így nem kerülhette el figyelmem gróf Károlyi Sándor nemrégiben leleplezett szobra sem.

04. nagykaroly karolyi sandor szobor 01

Bíró Lajos: Gróf Károlyi Sándor (2011)

05. nagykaroly karolyi sandor szobor 02

Károlyi neve latinul olvasható a szobor talapzatán.

A belülről is szépen felújított kastély adott helyet az irodalmi tanácskozásnak. A tanácskozást követően egy igazán emlékezetes megemlékezésre került sor a város Petőfi szobránál, majd a polgármester vezetésével megtekintettük azt a helyet, ahol Petőfi megismerkedett Júliával. Az evangélikus templom megtekintése után vacsorával és közös énekléssel zárult a nap.

Másnap Szatmárnémeti nevezetességeivel ismerkedhettünk meg Muzsnay Árpád kalauzolásával. Örömmel fedeztem fel, hogy a Vécsey-házat szépen felújították, így szép környezetben látható a szatmári békekötés emléktáblája.

06. szatmarnemeti szatmari bekekotes emlektablaja

Papp Aurél emléktáblája a Vécsey-ház udvarán

A városnézés után több magyar vonatkozású szobrot is megkoszorúztunk. Nagy örömömre a sorba belefért a város legfiatalabb, Rákóczi fejedelmet bemutató szobra is.

07. szatmarnemeti rakoczi szobor

Deák Árpád szobrát 2012. június 1-én leplezték le a református templom mögötti területen.

A kis csoporttal megkoszorúztuk még Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Dsida Jenő és Szilágyi Domokos szobrait, közben megismerhettük azok -sokszor kalandos- elkészülési körülményeit.
Az ebédet követően a csapat Erdődre indult tovább. Mi előbb tettünk egy kitérőt Vetésre, hiszen ott is áll a fejedelem szobra.

08. vetes rakoczi szobor

Erdei István: II. Rákóczi Ferenc (2011)

E kis vetési kitérőt követően mi is megérkeztünk Erdődre, ahol a vár alatti tóparti obeliszknél már szépen gyülekezett a megemlékezők hada. Az egyik megemlékező a "szerelem napjának" nevezte szeptember 8-át, Petőfi és Szendrey Júlia házasságkötésének napját. Az erdődi várat is nagyon szépen felújították -állapíthattuk meg a megemlékezést követő bejáráson.

09. erdod var

Az erdődi vár

10. erdod karolyi sandor szobor

A vár alatt található gróf Károlyi Sándor szobra.
(Radu Ciobanu szobra, 2008)

Még megnéztük Petőfi és kedvese szobrát a településen, majd hazaindultunk. Számunkra itt ért véget e napsütéses, szerelmes hétvége. (E szatmári barangolásunk még akkor lett volna teljes, ha sikerül eljutnunk Kaplonyba, a Károlyi-család temetkezési helyére. Talán majd egy másik alkalommal!)